Nieuwe roze trui reageert op Sloveense link met Operatie Aderlating: “Het is triest, maar ik doe er alles aan om dit om te keren”

Nieuwe roze trui reageert op Sloveense link met Operatie Aderlating: “Het is triest, maar ik doe er alles aan om dit om te keren”

Foto: Photo News

Cesare Benedetti won de twaalfde rit in de Ronde van Italië, maar Jan Polanc is de nieuwe leider. Een Sloveen en laat nu net een aantal van zijn landgenoten in het oog van de storm staan door Operatie Aderlating. Zelfs Giro-favoriet Primoz Roglic is nu ook van héél ver gelinkt aan het dopingdossier. Maar Polanc wil niet met zijn vinger wijzen: “Ik ben trots om een Sloveen te zijn.”

LEES OOK.Eerste halve bergrit in Giro zorgt meteen voor spektakel: nieuwe leider, Italiaanse ritzege en favorieten bestoken elkaar

Woensdag kwam via Cyclingnews het nieuws dat de internationale wielrenunie UCI momenteel een onderzoek voert naar Milan Erzen, de algemeen manager van wielerploeg Bahrain-Merida (al lijkt niemand zicht te hebben op zijn officiële functie binnen het team). Erzen, die ook een belangrijke rol vervult in de begeleiding van Sloveense talenten, zou betrokken zijn bij Operatie Aderlating. De aartsvader van het Sloveense peloton ontkent alvast elke betrokkenheid bij het dopingnetwerk.

Roglic en Jumbo-Visma reageerden scherp op de insinuaties, de nieuwe roze trui van UAE Team Emirates bleek rustig. “Het is een redelijk trieste situatie voor Slovenië”, zei Polanc. “Ik heb altijd in de ploeg van mijn vader gereden. Ik ben nooit in contact gekomen met de andere ploegen of Sloveense renners die nu worden genoemd in dit onderzoek. Ik ben trots om een Sloveen te zijn.”

Kent hij Milan Erzen persoonlijk? “Wanneer ik Sloveense wedstrijden reed, zag ik hem wel eens op die koersen. Maar ik heb nooit met hem samengewerkt. Ik heb altijd gewerkt met mijn vader. Ik heb thuis een goeie ondersteuning gekregen, mijn vader is een goeie trainer. Ik heb geen connectie met hem. Ik weet wie hij is en hoe hij er uit ziet, maar ik heb geen connectie met hem.”

Wat ligt er aan de basis van de Sloveense ‘boom’ in de koers? “Ik train in Slovenië”, aldus Polanc. “We hebben veel goeie renners. Ik weet dat er op dit moment een negatieve connotatie is rond het Sloveense wielrennen, maar ik doe er alles aan om dit om te keren. Er zijn veel Sloveense renners die het wel goed menen en wel goed doen. De roze trui? Het wordt heel moeilijk om die lang te dragen. We hebben het vandaag slim gespeeld door mij mee te sturen, zodat we de roze trui nog een dag langer konden dragen. Ik hoop dat ik morgen nog overleef, maar het wordt niet gemakkelijk.”

Klik hier voor onze digitale wielergids

Eerste profzege voor Benedetti: “Ik bleef erin geloven”

Cesare Benedetti heeft op 31-jarige leeftijd zijn eerste profzege beet. De Italiaan van Bora-hansgrohe sloot in de finale van de twaalfde Girorit nog nipt aan bij de kopgroep van drie en versloeg hen in de sprint.

Benedetti was één van de 25 renners die deel uitmaakte van de vroege vlucht. Hij overleefde de klim van eerste categorie en reed samen met een elitegroepje richting finish. Op de steile slothelling moest hij een gaatje laten op Brambilla, Capecchi en Dunbar, maar in de laatste anderhalve kilometer sloot hij nog aan en sprintte hij naar de zege. “Het ging te snel bergop op het eind, maar ik bleef erin geloven”, zei hij. “Ik wist dat die drie naar elkaar zouden kijken in de slotfase en dus bleef ik hard trappen. Ik heb alles uit de kast gehaald om terug te keren en dat lukte me met nog 200 meter te gaan. In de sprint klaarde ik de klus, precies zoals ik voor ogen had.”

Op de Montoso had hij het niet gemakkelijk. “Op die zware klim zat ik niet vooraan, maar ik hield vol en slaagde erin om terug te keren in de afdaling. Daarna was het gewoon hopen op een goed resultaat. Ik ben geen talent, ik ben geen winnaar. Ik was ook blij geweest met een goede klassering, maar winnen is zo ongelooflijk. Ik heb zo vaak gewerkt voor anderen. Vandaag kreeg ik mijn kans, mocht ik meegaan met een grote groep en die kans, mijn eerste hier, heb ik gegrepen.”

Het is al de derde ritzege voor Bora-hansgrohe in deze Giro. Eerder won het team twee keer in de sprint met Pascal Ackermann.

De Gendt: “Achtste plaats was hoogst haalbare”

Thomas De Gendt (Lotto Soudal) was samen met Eddie Dunbar de aanstoker van de vroege vlucht in de twaalfde etappe van de Giro en kreeg uiteindelijk nog 23 andere renners met zich mee. Op de Montoso moest hij evenwel al snel lossen. Uiteindelijk werd hij achtste.

“Ik was eigenlijk niet echt van plan om op die plaats aan te vallen, maar opeens zag ik een opportuniteit en waagde ik mijn kans”, sprak hij bij Eurosport. “15 minuten all in, samen met Eddie Dunbar. Uiteindelijk sloten na een tijdje nog andere renners aan.”

“Toen ik even rondkeek, wist ik meteen dat het moeilijk zou worden”, vervolgde De Gendt. “Er zaten een pak renners in dat groepje die beter klimmen dan ik. Een topresultaat neerzetten zou niet evident worden. Op die klim van eerste categorie zette ik even aan, eerder een schijnaanval, maar ze gingen meteen over me en na twee kilometer bergop wist ik dat het zeker niet voor mij was vandaag. Ze reden weg zonder mij. Nu goed, ik wist dat ik vandaag slechts een waterkansje had en dat heb ik gegrepen. Het verschil met de anderen was niet zo groot, maar meer dan die achtste plaats zat er niet in. Ik heb hier nog niet de klimbenen van de Vuelta.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.