Weet jij hoeveel de gemiddelde Belg verdient? Deze Vlamingen zaten er flink naast

Koopkracht is een van dé thema’s waar de verkiezingen op 26 mei rond draaien. Maar hoe goed is de Vlaming eigenlijk op de hoogte? Wij trokken de straat op en schotelden enkele toevallige voorbijgangers drie vragen voor. Weet jij het antwoord?

STEMCHECK KOOPKRACHT. Ontdek hier welke partij het best bij jou past

VRAAG 1: Hoeveel verdient de gemiddelde Belg?

Wie voltijds werkt in ons land, krijgt daar gemiddeld 3.489 euro bruto per maand voor, blijkt uit cijfers van de Belgische statistiekdienst Statbel. Dat gemiddelde wordt natuurlijk omhooggetrokken door een select groepje grootverdieners, dus is het misschien beter om te kijken naar de mediaan. Dat ligt op 3.053 euro bruto per maand: de mediaan wil zeggen dat de helft van de voltijds werkende Belgen minder verdient dan dat, de andere helft verdient meer dan 3.053 euro bruto.

Maar hoeveel houden we daar netto van over? Dat verschilt van persoon tot persoon en hangt onder meer van je gezinssituatie af. Maar ben je getrouwd en heb je bijvoorbeeld twee kinderen ten laste, dan houd je 2.198 euro over van dat brutoloon van 3.053 euro.

Welke jobs moet je kiezen om goed te verdienen? “De petrochemische nijverheid is de best betalende tak van de economie”, zegt Wendy Schelfaut van Statbel. “Eet- en drinkgelegenheden betalen de laagste lonen uit.”

Lees: een kelner of barman verdient gemiddeld het slechtst: gemiddeld 2.201 euro bruto per maand. Baas worden is nog altijd de garantie op een hoog loon. Een “directeur van een grote onderneming” mag gemiddeld 9.578 euro bruto per maand bijschrijven. Dat is welgeteld 4.866 euro netto per maand voor een getrouwde directeur met twee kinderen.

Ook de plaats waar je werkt is een bepalende factor: de best betaalde jobs vind je in Brussel.

ANTWOORD: ongeveer 2.100 euro netto

LEES OOK. Welke plannen hebben de politieke partijen met uw portemonnee? (+)

VRAAG 2: Hoeveel verdient de premier van ons land?

Charles Michel (MR) heeft een bruto jaarloon van 290.000 euro. Netto houdt hij daar per maand 11.000 euro van over. Dat is goedbetaald, al is de best betaalde politieke job die van voorzitter van het parlement. Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) mag elk jaar nog één euro meer bijschrijven “om de onafhankelijkheid van het parlement te benadrukken.”

En hoe doet Michel het in vergelijking met andere premiers en presidenten? Zeer goed, zo blijkt. In de lijst met twintig politieke grootverdieners die de Amerikaanse krant USA Today in april opmaakte, prijkt Michel op de dertiende plaats. Hij staat daarmee net achter de Canadese premier Justin Trudeau, en net voor Adrian Hasler, de premier van Liechtenstein. De Amerikaanse president Donald Trump doet het met een geschatte wedde van 355.434 euro. En de allerbest betaalde politicus op deze wereldbol is de premier van Singapore: Lee Hsien Loong. Die krijgt elk jaar maar liefst 1,6 miljoen dollar.

ANTWOORD: zo'n 11.000 euro netto

LEES OOK. Hoe kan de volgende regering het verschil maken in uw portefeuille? (+)

VRAAG 3: Hoeveel kan de gemiddelde Belg maandelijks sparen?

Uit de meest recente cijfers van de Nationale Bank blijkt dat er in totaal 270 miljard euro op de Belgische spaarboekjes staat. Dat is 11 miljard euro meer dan het jaar voordien. “We blijven dus massaal geld op ons boekje zetten, terwijl het niet meteen een rendabele keus is”, zegt Brecht Coene van Spaargids. De inflatie is vorig jaar met 1,5 procent gestegen, ons leven is met andere woorden anderhalve procent duurder geworden, terwijl de meeste banken maar 0,11 procent rente geven op spaarboekjes. Uw geld wordt dus minder waard. “Maar een Belg heeft een defensief spaarprofiel: hij wil veiligheid en hij wil onmiddellijk aan zijn geld kunnen.”

Die 270 miljard is dus de totale som, maar hoeveel heeft een gemiddelde Belg dan staan? Daar zijn geen officiële statistieken van. Uit een bevraging van Crelan bleek dat de Vlaming gemiddeld 372 euro per maand opzijzet voor zichzelf, en dan nog eens 50 euro voor de kinderen of kleinkinderen, samen 422 euro dus. Maar dat kan lang niet iedereen. Uit een enquête van BinckBank blijkt dat één op de zes werkende Belgen geen maand voort kan zonder loon en dus géén reserve heeft staan op zijn spaarboekje.

ANTWOORD: zo'n 422 euro

bekijk ook

Hoeveel procent van de inwoners in België is moslim? Wij vroegen het enkele Vlamingen

Elke week rundvlees eten of een vliegreis naar Nieuw-Zeeland: weet jij wat het meest vervuilend is?

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees