Australische Amanda Spratt toont zich de sterkste in Emakumeen Bira

Australische Amanda Spratt toont zich de sterkste in Emakumeen Bira

Archieffoto. Foto: AFP

Amanda Spratt (Mitchelton-Scott) heeft donderdag de tweede rit in de Emakumeen Bira (Spa/WorldTour) op haar naam gebracht. De Australische haalde het na 110,8 km van Aduna naar Amasa bergop voor Soraya Paladin (Alé Cipollini). Margarita Victoria Garcia (Movistar Team) vervolledigde het podium. Spratt neemt ook de leiderstrui over van Jolien D’hoore, die woensdag de openingsrit won.

Na de sprintzege voor Jolien D’hoore kreeg het peloton donderdag een stevig parcours voorgeschoteld waar het voortdurend op en af ging. De eerste noemenswaardige aanval was er een van de Poolse Malgorzata Jasinska (Movistar) na 50 km, ze bleef nog net vooruit om de volle buit te grijpen bij de bonificatiesprint, voor Spratt en Ane Santesteban. Daarna regende het aanvallen, ook de favorieten roerden zich, en het peloton werd verder uitgedund. Alena Amialiusik trok even op avontuur, maar onder impuls van Mitchelton-Scott, voor Spratt en Van Vleuten, werd ze weer bijgebeend. De tweede bonificatiesprint kwam op naam van Annemiek van Vleuten, Mavi Garcia en Elisa Longo Borghini.

Na die sprint vormde zich een groep van elf rensters: Sheyla Gutierrez, Mavi Garcia, Eider Merino (Movistar), Annemiek van Vleuten, Amanda Spratt (Mitchelton-Scott), Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo), Amy Pieters (Boels Dolmans), Ane Santesteban (WNT-Rotor), Soraya Paladin (Alé Cipollini), Katrine Aalerud (Virtu) en Shara Gillow (FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope), maar ook zij zouden niet voorop blijven. Met zo’n dertig ging het richting de voet van de laatste klim, en daar toonde Spratt haar puncherstalent. Ze is ook de nieuwe leider.

Spratt bracht vorig jaar het eindklassement op haar naam. Eerder dit jaar won ze de Tour Down Under.

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo