Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Het pronkstuk van het museum is het stadspaleis zelf.foto’s mvn

Zeshonderd objecten vertellen vijf eeuwen Brugse geschiedenis

Gruuthusemuseum heropent na vernieuwing van 9,1 miljoen euro

Brugge

-

Het Gruuthusemuseum is klaar om zijn bezoekers weer vijfhonderd jaar Brugse geschiedenis te laten ontdekken. Na een restauratie- en vernieuwingsoperatie die vijf jaar duurde en negen miljoen euro kostte, schittert het stadspaleis als nooit tevoren.

Met kiesbrief naar openingsfeest

Plus est en vous. Het was het devies van Lodewijk van Gruuthuse, bouwheer en beroemdste bewoner van het stadspaleis, maar het is tegelijk ook de leuze van het team dat het museum vernieuwde.

Na de grootschalige restauratiewerken keerde de collectie niet zomaar terug naar haar vertrouwde plaats: het museum kreeg een volledige make-over. De Gruuthusecollectie, aangevuld met nieuwe aankopen en bruiklenen, leidt bezoekers door het vijftiende-eeuwse monument, maar vooral door vijf eeuwen Brugse geschiedenis.

Teruggeflitst naar pruikentijd

Imposante wandtapijten en kleurrijke glasramen vertellen over Brugges meest welvarende periode. In het salon en aan de gedekte tafel wanen bezoekers zich in de pruikentijd - zet vooral zelf eens zo’n potsierlijk geval op - en de bovenste verdieping flitst je terug naar het einde van de negentiende eeuw, de periode waarin de neogotiek de stad haar kenmerkende aanblik gaf.

Dirk De fauw burgemeester (cd&v) “De Bruggelingen zullen het Gruuthusepaleis opnieuw in hun hart sluiten”

Wanneer voorwerpen niet voor zich spreken, schieten touchscreens te hulp, ook voor wie dieper wil graven. Voor personen met een auditieve of visuele beperking zijn er audio- en visiogidsen, maquettes en andere voelelementen.

Bezoekers zullen een hele kluif hebben aan de ruim zeshonderd stukken, verspreid over bijna twintig ruimtes. Ze nemen best ook de tijd om rond te kijken: met de muurdecoraties, de vernieuwde vloeren en versierde plafonds, maar ook met de toegankelijk gemaakte zolder en het balkon, is het pronkstuk van het museum het stadspaleis zelf. Met als kers op de taart de minutieus gerestaureerde, vijftiende-eeuwse bidkapel die je, net zoals Lodewijk van Gruuthuse een dikke vijfhonderd jaar geleden, laat gluren in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Een tweede kers - een zure volgens enkele erfgoedverenigingen - is het vernieuwde Gruuthuseplein met een hedendaags paviljoen waarin de ticketbalie werd ondergebracht. Al is burgemeester Dirk De fauw (CD&V) er gerust in dat de Bruggelingen de museumomgeving, het nieuwe paviljoen incluis, snel zullen omarmen.

Bezoekers krijgen een mooi uitzicht.

“Het Gruuthusemuseum is altijd een plaats geweest waar trotse Bruggelingen gasten mee naartoe namen om hen hun stad te tonen”, zegt hij. “Ik ben er zeker van dat zij het Gruuthusepaleis na deze grootschalige vernieuwing opnieuw in hun hart zullen sluiten.”

mvn

Met kiesbrief naar openingsfeest

Iedereen die naar het openingsweekend van het Gruuthusemuseum komt, krijgt op vertoning van zijn oproepingsbrief voor de verkiezingen een glas Brugge Tripel. Daarnaast zijn er op de locatie ook workshops, demonstraties en gratis rondleidingen door het vernieuwde museum. Het feestweekend gaat vanavond vrijdag om 20 uur van start met een fuif. Morgen zaterdag en zondag is het museum telkens open van 9.30 uur tot 17 uur. Op de verkiezingsdag worden de 150 vroegste vogels getrakteerd op een ontbijt. Meer informatie op www.museabrugge.be. (ktb)