750 burgers probeerden het al uit, kijk in het filmpje hoe het moet

Lochristi doet het elektronisch: 100 stemcomputers staan klaar voor zondag

Geen ongeldige stemmen, geen gezeul met papier, geen gebroken potlood meer, geen brief per abuus in de verkeerde stembus en geen hertelling meer: Lochristi stemt zondag voor het eerst elektronisch. 156 gemeenten in Vlaanderen deden het al, iets meer dan de helft dus. En wij zijn zondag echt de enige nieuwkomer die digitaal gaat. 143 gemeenten blijven dus papier en potlood torsen. Een beetje revolutie in kiesland. Frederic Droesbeke, schepen verantwoordelijk voor IT en digitalisatie en Bert Haems van de bevolkingsdienst kijken met ons vooruit naar een toch wel bijzondere dag. Hoe het nu eigenlijk moet, ziet u in het filmpje onderaan het artikel.

Lochristi is er klaar voor, of toch bijna. Deze middag waren technici nog in de weer om de stemcomputers in de Gemeentelijke Basisschool bedrijfsklaar te maken. De lange voorgeschiedenis kent u al: de aankoop van nieuwe stemcomputers ging aanvankelijk niet door, omdat er meer nodig waren dan oorspronkelijk voorzien. Uiteindelijk bracht Smartmatic de oplossing, met 100 tweedehandstoestellen die al twee keer ingezet waren in andere Europese landen. "Met fabrieksgarantie", klinkt het. 

Het belangrijkste verschil eerst: telbureaus zijn niet meer nodig, dus in totaal betekent dat dat er niet moet gezocht of gesmeekt worden naar ruim 300 wakkere burgers die niet op reis zijn of niet naar een communiefeest moeten om de klus te klaren. "De computers zijn verdeeld over 20 stembureaus, waar u dus telkens 4 of 5 pc’s stemklaar vindt. De Inrichting van de lokalen is gewijzigd. In elk stembureau is nu een groot stemhokje voor personen met beperking, in plaats van één per kieslocatie", zegt schepen Droesbeke. "Lokalen moeten groter zijn en dat betekent dat we op een paar plaatsen verhuisd zijn: in de Verleydonckstraat in Hijfte zitten we in andere lokalen, net als in VBS Sint-Jozef. In de kleuterafdeling van de gemeenteschool zijn er zelfs deuren weggenomen omdat de deuropening 90 cm moet zijn. De inrichting zelf ziet er niet zo gek anders uit, maar er is veel meer administratief personeel voor de installatie en het testen van de apparatuur na de installatie."

De voorbije weken kon u in alle deelgemeenten de stemprocedure al eens gaan  uitproberen, iets waar onder meer in Dienstencentrum ’t Fazantenhof gretig gebruik werd van gemaakt. "In totaal hebben zeker 750 mensen het systeem al eens uitgetest", aldus IT-schepen Droesbeke. Hoe het Smartmatic-systeem dat wij vanaf zondag hanteren praktisch in zijn werk gaat, merkt u onderaan dit artikel in het filmpje van de Federale Overheid. Daar merkt u ook dat er toch nog wat papier bij te pas komt: na het stemmen rolt een strook uit de pc, die nog dient ingescand te worden én in een  box belandt. Niet weghollen na de laatste druk op de knop dus. 

Omdat techniek altijd kan falen, is er natuurlijk back-up voorzien voor zondag: "We zetten veel meer administratief personeel in, en er is ook een delegatie van Smartmatic en van de FOD Binnenlandse Zaken", zegt schepen Droesbeke.

Niet onbelangrijk: langslapers hoeven zich zondag niet te reppen om de democratie te helpen in stand te houden. U kan immers tot 16 uur met uw oproepingsbrief en uw identiteitskaart naar de stembus trekken. En ook de ongeduldigen worden beloond, want meer dan een paar usb-poorten zijn er niet nodig om de uitslagen netjes, foutloos en heel snel aan de man te brengen. "Er is evenwel nog één groot verschil", vult Bert Haems aan. "We zijn nu wat ze noemen een gemengd kanton. Kanton Lochristi omvat ook Moerbeke en Wachtebeke. Die twee gemeenten stemmen nog traditioneel met potlood en papier. Die resultaten moeten nog manueel geteld worden in de gemeentelijke basisschool om ze nadien te totaliseren in ons kantonhoofdbureau. Voor de 20 stembureaus in Lochristi (in plaats van 26 in oktober 2018) worden de usb-sticks ingelezen in het kantonhoofdbureau."

Voor wie van cijfertjes houdt, tenslotte: de GBS telt zes stembureaus met 35 pc's, Sint-Jozef heeft er twee met 10 pc's, wzc Sint-Pieter heeft in één stembureau 5 pc's, inwoners van Lobos schuiven aan in één bureau met 4 pc's, Hijfte heeft in de Verleydonckstraat één bureau met 5 pc's, de sporthal van Zaffelare heeft drie bureau's met 13 pc's, wzc Sint-Vincentius heeft één bureau met 5 pc's, de GBS in Beervelde ontvangt kiezers in drie bureaus met 13 pc's, de oude gemeenteschool in Zeveneken heeft 5 pc's in één bureau, en wzc Sint-Eligius gaat voor de democratie vanop 5 pc's in één bureau. In totaal 20 bureaus, met 20 voorzitters en 100 pc's voor wie goed heeft meegeteld.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio