In Play-off 2 mochten ze plots wèl meedoen: aantal debutanten toont hoe ‘serieus’ clubs nacompetitie nemen

In Play-off 2 mochten ze plots wèl meedoen: aantal debutanten toont hoe ‘serieus’ clubs nacompetitie nemen

De Braziliaanse verdediger verdediger Thallyson mocht in 11 maanden bij STVV enkel meedoen in Play-off 2. Foto: Isosport

Ze mochten het hele seizoen geen minuut meedoen, maar in Play-off 2 werden ze ineens wel de wei ingestuurd. Maar liefst 33 spelers ‘debuteerden’ in de nacompetitie. Het contrast met Play-off 1, waar welgeteld één speler voor het eerst in actie kwamen, kan niet groter zijn.

LEES OOK. Geen nieuwe competitieformat, maar wat verandert er wel? Aanpassingen aan Play-off 2 op til, puntenhalvering wordt bekeken

“Sommige ploegen willen niet eens winnen”, zei Cercle-trainer José Jeunechamps vorige week boos over Play-off 2. Hij had niet eens ongelijk: sommigen lieten het wel heel hard lopen in de nacompetitie. Zulte Waregem-KV Kortrijk 0-5, Zulte Waregem-Cercle Brugge 6-2, Union-Waasland-Beveren 5-1, Waasland-Beveren-Zulte Waregem 0-5. Resultaten die je in de reguliere competitie amper ziet, tussen ploegen die toch van elkaars niveau zouden moeten zijn.

Dat een aantal clubs in enkele wedstrijden zo stevig door de ondergrens zakte, heeft ook te maken met het wegvallen van de gevolgen die verbonden zijn aan die ondergrens. Je kan namelijk niet degraderen in Play-off 2.

Vol voor Europees voetbal vs Play-off 2 als labo

Daardoor is er een groot verschil in hoe serieus de teams Play-off 2 nemen. Teams als Charleroi, KV Kortrijk of STVV gingen voluit voor Europees voetbal, maar minstens evenveel andere teams had daar merkelijk minder interesse in. En dan blijft er maar bitter weinig over om voor te spelen.

Voor hen waren de 10 matchen in Play-off 2 vooral eindeseizoenswedstrijden die dienden als labo om hier en daar nog wat spelers uit te testen. Draait dat slecht uit? Geen man overboord.

In Play-off 2 mochten ze plots wèl meedoen: aantal debutanten toont hoe ‘serieus’ clubs nacompetitie nemen
KV Kortrijk-doelman Joel Pereira mocht enkel meedoen in Play-off 2. Foto: Photo News

Beerschot Wilrijk liet maar liefst vijf jonkies hun allereerste speelminuten ooit maken voor de club in de nacompetitie. De Ratten eindigden laatste. In dezelfde groep liet Charleroi pas een eerste speler debuteren op de laatste speeldag… toen de groepswinst al binnen was.

24 debutanten in Play-off 2, 1 in Play-off 1

Bij STVV zijn er de Nederlander Rai Vloet en de Braziliaan Thallyson. De ene was gekomen in de winter, de andere zit al van juni vorig jaar in Sint-Truiden. Ze mochten geen minuut meedoen in de reguliere competitie. Ze krijgen ook allebei geen contractverlenging. Wel op hun cv: speelminuten in Play-off 2. En er is Moeskroen, dat besloot ondanks het knappe einde in de reguliere competitie nog vijf nieuwe jongens het veld in te sturen tijdens Play-off 2.

Bij KV Kortrijk, dat net zoals Charleroi zijn groep won, mocht doelman Joel Pereira de helft van de matchen in doel staan. Maar in de finale van afgelopen woensdag verdween de Zwitser gewoon weer naar de bank.

In totaal zijn er 33 jongens die in Play-off 2 voor het eerst aan de bak kwamen dit seizoen, tegenover amper… ééntje in Play-off 1. Voor enkelingen, zoals Michiel Jonckheere van KV Oostende of Lucas Rougeaux van KV Kortrijk, ging het om een comeback na een lange blessure. Maar voor maar liefst 24 spelers ging het wel degelijk om de allereerste speelminuten voor het eerste elftal.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.