Het klassement van de Giro ligt overhoop: Roglic behoudt pole position, andere favorieten mogen roze droom opbergen

Het klassement van de Giro ligt overhoop: Roglic behoudt pole position, andere favorieten mogen roze droom opbergen

Foto: AFP

De eerste bergrit in de Ronde van Italië was een prooi voor Ilnur Zakarin. De Rus van Katusha deed meteen een uitstekende zaak in de strijd om de roze trui. Voor andere klassementsrijders lijkt die droom intussen voorbij.

LEES OOK.Eerste bergaankomst gooit de Giro weer open: ritwinst Zakarin, Landa neemt tijd terug en Polanc blijft leider

De aankomst bergop in Lago Serru was er eentje om van te smullen. De strijd om de dagzege was spannend en de favorieten bestookten elkaar op de steile kilometers bergop. Met resultaat.

Jan Polanc verloor ruim vier minuten op Zakarin, maar blijft met 2’25” voorsprong leider in het algemene klassement. Verschillende klassementsrijders zakten echter door het ijs. Zo kreeg Simon Yates exact vijf minuten aan zijn Britse broek. Zijn Giro-droom, die hij vorig jaar pas in het slot in rook zag opgaan, ligt aan diggelen. De Vuelta-winnaar volgt al op 8’14” van Polanc.

Ook Astana-kopman Miguel Ángel López kreeg een klap. De Colombiaan verloor 4’19” op Zakarin en volgt in het klassement al op 7’52”. Dan deden Primoz Roglic en Vincenzo Nibali het een pak beter. Ze kwamen als duo over de finish in Lago Serru, op 2’57” van Zakarin maar als eerste der favorieten. Roglic is nu tweede in de stand, op 2’25” van landgenoot Polanc. Nibali is vijfde op 4’09”. Zakarin wipt naar de derde plek op 2’56” van het roze, Bauke Mollema is vierde op 3’06”.

Bij Movistar blijven ze gokken op twee paarden. Mikel Landa werd vrijdag derde, Richard Carapaz vierde. De Ecuadoriaan is nu zesde in de stand op 4’22” van het roze, Landa is achtste op 5’08”. Daartussen staat nog Rafal Majka op 4’28” van Polanc. De Pool reed nog weg van Roglic en Nibali. Voor Bob Jungels is het klassement nu helemaal weg. De Luxemburger van Deceuninck-Quick Step verloor 13 minuten en is nu pas twintigste op 17’22” van het roze.

De stand der favorieten:

Primož Roglic

Ilnur Zakarin +31”

Bauke Mollema +41”

Vincenzo Nibali +1’44”

Richard Carapaz +1’57”

Rafal Majka +2’03

Mikel Landa +2’43”

Pavel Sivakov +4’48”

Miguel Ángel López +5’23”

Simon Yates +5’49”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.