De Giro in 60 seconden: een Tartaar in de Alpen, Movistar is bij de les, Roglic en Nibali zullen nooit een koppel worden

De Giro in 60 seconden: een Tartaar in de Alpen, Movistar is bij de les, Roglic en Nibali zullen nooit een koppel worden

In de Ronde van Italië waren ze vandaag toe aan de dertiende etappe. Wat moet u weten over de etappe tussen Pinerolo en Ceresole Reale, de eerste aankomst bergop? Lees hier de bondige samenvatting.

Klik hier voor onze digitale wielergids

LEES OOK. Eerste bergaankomst gooit de Giro weer open: ritwinst Zakarin, Landa neemt tijd terug en Polanc blijft leider

LEES OOK. Het klassement van de Giro ligt overhoop: Roglic behoudt pole position, andere favorieten mogen roze droom opbergen

Hoe verliep de etappe? Spectaculair! Met Mollema en Zakarin glipten twee schaduwfavorieten mee in een de vroege vlucht die nooit veel ruimte kreeg. Het was al koers vanaf de eerste van drie beklimmingen. De laatste, lange slotklim naar Ceresole Reale zorgde voor spectaculaire wendingen.

De laatste kilometer? Een triomftocht voor Ilnur Zakarin. De Tartaar liet zijn laatste vluchtgezellen Mollema en Nieve op vijf kilometer van de finish in de steek en weerstond ook de terugkeer van de Spanjaard Mikel Landa. Tactisch en fysiek sterke wedstrijd van de Katusha-kopman.

Wat deden de favorieten? Koersen! Mollema en Zakarin zetten al vroeg een soort putsch op, Mikel Landa was ook niet te beroerd om voluit voor tijd- en ritwinst te gaan. Roglic en Nibali keken dan weer meer naar elkaar dan naar de rest. Vielen uit de boot: Simon Yates, Miguel Angel Lopez en vooral Bob Jungels. Hun podiumdromen lijken al voorbij. Hou ook Carapaz en Majka nog in de gaten.

Is er iets dat u nog moet weten? Giulio Ciccone, wat een talent, nam de bergtrui opnieuw over van zijn Trek-Segafredo-ploegmaat Brambilla. De trui van beste jongere is vanaf vandaag in handen van de Rus Sivakov, nog zo’n toptalent. De Sloveen Polanc behield dan weer zijn roze leiderstrui.

Wat deden de Belgen? Thomas De Gendt zat uiteraard mee in de vroege vlucht maar werd op de eerste col van de dag, de Colle de Lys, achteruit geslagen met materiaalpech. Louis Vervaeke (Sunweb) moest helaas de strijd staken. Ziek en lege benen, luidde de uitleg. Zo blijven er nog zeven landgenoten in koers.

Top tien:

1. Ilnur Zakarin (Rus)

2. Mikel Nieve (Spa) op 35”

3. Mikel Landa (Spa) op 1’20”

4. Richard Carapaz (Ecu) op 1’38”

5. Bauke Mollema (Ned) op 1’45”

6. Rafal Majka (Pol) op 2’07”

7. Primoz Roglic (Slo) op 2’57”

8. Vincenzo Nibali (Ita) op 2’57”

9. Pavel Sivakov (Rus) op 3’34”

10. Davide Formolo (Ita) op 3’50”

Algemeen klassement:

1. Jan Polanc (Slo)

2. Primoz Roglic (Slo) op 2’25”

3. Ilnur Zakarin (Rus) op 2’56”

4. Bauke Mollema (Ned) op 3’06”

5. Vincenzo Nibali (Ita) op 4’09”

6. Richard Carapaz (Ecu) op 4’22”

7. Rafal Majka (Pol) op 4’28”

8. Mikel Landa (Spa) op 5’08”

9. Pavel Sivakov (Rus) op 7’13”

10. Miguel Angel Lopez (Col) op 7’48”

Bekijk hier de volledige rituitslag en het volledige klassement.

Wat krijgt u zaterdag? Saint-Vincent - Courmayeur: 131 km. Mamma Mia! Slechts 131 kilometers met in totaal 4000 hoogtemeters en vijf gecatalogiseerde beklimmingen. Vooral de voorlaatste helling, de colle San Carlo, is een moordding. Tien kilometer aan bijna tien procent gemiddeld, gevolgd door een snelle afdaling en een korte slotklim naar Courmayeur. Vuurwerk gegarandeerd.

Beeld van de dag? Teo Geoghegan Hart moest de Giro verlaten na een val in de afdaling van de Colle de Lys. De Engelsman hield er een sleutelbeenbreuk en een gebroken hart aan over.

De Giro in 60 seconden: een Tartaar in de Alpen, Movistar is bij de les, Roglic en Nibali zullen nooit een koppel worden
Foto: AFP
Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.