Tayler Wiles triomfeert in de Emakumeen Bira in het Baskenland

Tayler Wiles heeft vrijdag de derde etappe in Emakumeen Bira (Spa/World Tour) gewonnen. Op de slotklim in Baskenland soleerde ze naar de zege. Amanda Spratt behoudt haar leiderstrui in het klassement.

Wiles trok in de aanval op de voorlaatste klim, de l’Alto de Opakua, op zo’n 20 km van het eind net nadat de vroege vlucht van drie, met Roos Hoogeboom (Biehler Pro Cycling), Nicole Steigenga (Bepink), en Malgorzata Jasinska (Movistar), bij de lurven werd gevat.

Ze verzamelde zo’n 40 seconden en kreeg het weliswaar daarna lastig op de slotklim, de Santa Teodosia, een muur van 2,7 km, 9 procent gemiddeld, maar met nog veel steilere stroken onderweg en hield nog net 21 seconden voor op haar ploegmate Elisa Longo Borghini. Een tweede Italiaanse, Soraya Paladin, finishte vier seconden later als derde, Annemiek van Vleuten in dezelfde tijd als vierde.

Het is voor de 29-jarige Amerikaanse haar derde profzege. Eerder won ze in 2017 een rit in de Thuringen Ladies Tour en in Canada de Chrono Gatineau.

De 32e editie van de Emakumeen Bira eindigt zaterdag met de vierde etappe van en naar Oñati, over 155,8 km.

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo