Zo Gents kunnen de parlementen kleuren: wij lijsten de kanshebbers op

Zo Gents kunnen de parlementen kleuren: wij lijsten de kanshebbers op

Ze doen alleen mee om hun lijst te steunen, maar Gentse zwaargewichten Rudy Coddens (vlnr.), Mathias De Clercq en Filip Watteeuw zullen hun resultaat toch met argusogen bekijken. Foto: bm

Gent -

De verkiezingen van zondag gaan over Vlaamse, federale en Europese thema’s. En de kieskring is Oost-Vlaanderen. Maar natuurlijk kijken we ook uit naar wat de Gentse kandidaten doen. Hoe schatten we hun kansen in?

Zij lijken zeker

Het vel van de beer mag natuurlijk nooit worden verkocht voor de laatste kiezer ‘geschoten’ heeft, maar een aantal Gentenaars lijkt toch zeker verkozen. Zoals lijsttrekker Guy Verhofstadt (Open VLD) in Europa bijvoorbeeld, en voor de Kamer de lijsttrekkers Anneleen Van Bossuyt (N-VA) en Joris Vandenbroucke (SP.A). Nog zekerheden: vanop de tweede plaats Evita Willaert (Groen) en uit de rand van Gent Egbert ­Lachaert (3de plaats Open VLD) en lijsttrekker Stefaan Van Hecke (Groen).

Op de Vlaamse lijsten is er geen enkele Gentse lijsttrekker, maar certitudes lijken Freya Van den Bossche (2de plaats SP.A), Stephanie D’Hose (3de plaats Open VLD), Adeline Blancquaert (2de plaats Vlaams Belang), Elke Sleurs (4de plaats N-VA) en uit De Pinte Vincent Van ­Peteghem (3de plaats CD&V).

Zij vechten voor overleving

Voor sommige aftredende parlementsleden wordt het kantje boordje. Zoals voor Kamer­voorzitter Siegfried Bracke (N-VA), die als lijstduwer voor de Kamer de verkiezingen ingaat. Aftredend Europees Parlementslid Helga Stevens (N-VA) moet het doen met de achtste plaats op de Vlaamse lijst. In 2014 haalde N-VA negen zetels op haar Vlaamse lijsten, dus helemaal zeker mag Stevens niet zijn.

Zo Gents kunnen de parlementen kleuren: wij lijsten de kanshebbers op
Veli Yüksel moet bang afwachten. Foto: fvv

Voor Veli Yüksel wordt het twee keer bang afwachten. Hij maakte de overstap van CD&V naar Open VLD en kreeg daar de vierde plaats. In 2014 haalde Open VLD vier zetels, dus mag zijn nieuwe partij niet te veel achteruitgaan. En niet alleen dat. Mathias De Clercq is lijstduwer op die Kamerlijst en dreigt over Yüksel te springen.

Deze opvolgers maken kans

Zo Gents kunnen de parlementen kleuren: wij lijsten de kanshebbers op
Halve Gentenaar Jan Briers rekent op Pieter De Crem. Foto: DVH

Enkele Gentenaars staan als eerste opvolger klaar om in een parlement te geraken. Gemeenteraadslid en coming man bij CD&V Stijn De Roo uit Wondelgem, bijvoorbeeld, die moet hopen dat Vlaams lijsttrekker Joke Schauvliege weer minister wordt. Hetzelfde geldt voor oud-gouverneur en halve Gentenaar Jan Briers (CD&V), die moet rekenen op een terugkeer in de regering van lijsttrekker Pieter De Crem.

Gemeenteraadsfractieleider Sara Matthieu uit Gentbrugge is eerste opvolger op de Europese lijst van Groen. Bart ­Staes, tweede op die lijst, zou halverwege de legislatuur afhaken, waardoor Matthieu naar Europa kan.

“Enkel om lijst te steunen”

De drie toppers uit het schepencollege gaan als lijstduwers de verkiezingen in. “Alleen om de lijst te steunen. Ik heb nog bijna geen campagne gevoerd want ik heb het te druk in Gent”, zeiden burgemeester Ma­thias De Clercq (Kamerlijst Open VLD), eerste schepen Filip Watteeuw (Vlaamse lijst Groen) en schepen voor Sociale Zaken Rudy Coddens (Kamerlijst SP.A) ons vrijdag. Niemand gaf het toe, maar deze verkiezingen zijn voor hen van dubbel belang. Een goede uitslag helpt hun invloed binnen hun partij in stand te houden of te versterken. En natuurlijk zullen ze onderling worden vergeleken.

Zij zijn buitenbeentjes

Zo Gents kunnen de parlementen kleuren: wij lijsten de kanshebbers op
Mieke Schauvliege: komt uit Aalter, werkt in Gent. Foto: ID/ Eric de Mildt

En dan zijn er nog halve Gentenaars met veel kans. Mieke Schauvliege (Groen) uit Aalter, bijvoorbeeld (geen familie van de ex-minister), is directeur van de Gentse Groendienst en lijkt bijna zeker verkozen vanop de tweede plaats.

Robby De Caluwe (Open VLD) is wel burgemeester van Moerbeke, maar heeft een bedrijfje in Gent en maakt veel kans om als eerste opvolger naar de Kamer te trekken als vervanger van Alexander De Croo, als die minister wordt, of van Mathias De Clercq, als die rechtstreeks wordt verkozen.

Hetzelfde geldt voor Dirk Stroobandt (Groen), eerste opvolger Groen op de Vlaamse lijst. Die woont in Deinze maar is als hoogleraar elektrotechniek actief in Gent. Hij kan in het parlement raken als Filip Watteeuw rechtstreeks verkozen raakt, of een groene Oost-Vlaming als Björn Rzoska of Elisabeth Meuleman minister wordt.

Een certitude is dan weer UGent-professor Petra De Sutter uit Horebeke, die de Europese lijst van Groen trekt.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio