camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Aan de school waar het meer dan een jaar geleden allemaal begon, de basisschool Maria-Boodschap op de Vlaamsesteenweg, vond vrijdagochtend een dansmoment plaats.foto’s amg

Burgerbeweging strijdt (voorlopig) een laatste keer voor propere lucht

Filter Café Filtré plaatst orgelpunt,“maar ons werk zit er nog niet op”

Schaarbeek

-

Op enkele plekken in Brussel vond vrijdag het orgelpunt plaats van de burgerbeweging Filter Café Filtré. Negen weken lang hebben 114 verschillende scholen en culturele instellingen actie gevoerd voor propere lucht. “Maar ons werk zit er niet op.”

Het burgercollectief 1030/0, dat in Schaarbeek ijvert voor nul verkeersdoden, riep iedereen op om vrijdagochtend tomaten te plaatsen op de witte lijnen die het fietspad scheiden van de autoweg. “Dat doen we omdat we vinden dat fietsers op het fietspad in Brussel niet voldoende beschermd zijn”, vertelt Rabia Uslu van het burgercollectief 1030/0.

De moeder van twee durft na een aanrijding niet meer de fiets op. “Terwijl fietsers angstvallig in hun kleine strook moeten fietsen, krijgen auto’s boulevards van ruimte. Ook voetgangers zijn hier ondergeschikt aan de auto. Met de actie willen we de aandacht vestigen op de zwakke weggebruiker en het gewest aansporen hen meer te beschermen.”

De actie met de tomaten miste zijn doel niet. “Zodra automobilisten de tomaten opmerkten, begonnen ze langzamer te rijden en lieten ze meer afstand. Het helpt dus echt als er een barrière tussen de fietser en de auto staat.” Op het einde van de voormiddag waren alle tomaten er wel aan. (amg)

Annekatrien Verdickt Filter Café Filtré “Bij heel veel mensen is hun denkwijze over de luchtkwaliteit door onze acties ook echt veranderd”

Aan de school waar het meer dan een jaar geleden allemaal begon, de basisschool Maria-Boodschap op de Vlaamsesteenweg, vond vrijdagochtend een dansmoment plaats. Ouders en kinderen dansten twee dagen voor de verkiezingen voor een properdere lucht en kinderen konden ook hun T-shirt laten pimpen met een gezeefdrukt Filter Café Filtré logo.

Verschillende kopstukken waaronder Bianca Debaets (CD&V), Stijn Bex (GROEN) en Els Ampe (Open VLD) waren aanwezig en luisterden naar de verzuchtingen van de ouders. “De acties van dit jaar waren misschien minder spontaan dan de acties voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar ze waren wel beter georganiseerd”, vertelt Annekatrien Verdickt, initiatiefneemster van Filter Café Filtré.

Mensen zijn wakker geschud

“Bij heel veel mensen is hun denkwijze over de luchtkwaliteit door onze acties ook echt veranderd. De meeste mensen zijn wakker geschud en er is ondertussen ook al actie ondernomen. Zo krijgt de Vlaamsesteenweg, de straat van de basisschool Maria-Boodschap, binnenkort een testfase van drie weken als schoolstraat. Maar er moet nog veel gebeuren om de luchtkwaliteit echt te verbeteren en daarom hebben we zo lang actie gevoerd.”

Automobilisten rijden verder van het fietspad als ze de tomaten opmerken.amg

Voorlopig is het de laatste actie van Filter Café Filtré. “Dat wil niet zeggen dat ons werk erop zit. We blijven ook in de toekomst nadenken hoe we bijvoorbeeld schoolstraten in de stad kunnen verankeren. Zo kan het niet de bedoeling zijn dat ouders iedere morgen een straat moeten afsluiten. We hebben verkeersveiligheid en luchtvervuiling op de politieke agenda gezet en zullen in de toekomst die thema's samen met de politici mee opvolgen.”

Originele acties

Nog heel wat andere scholen sloten de protestweken af met originele acties. In Het Regenboogje in Etterbeek ontbeten ouders, leerkrachten en leerlingen samen op enkele parkeerplaatsen, in de Sint-Joris Basisschool in de Marollen dansten leerlingen op een choreografie van Wim Vandekeybus en het collectief Clean Air Keizer Karel/Charles-Quint organiseerde een oversteekactie aan de basiliek van Koekelberg. Onder andere Pascal Smet (SP.A), Joris Pochet (CD&V) en Elke Van Den Brandt (Groen) waren aanwezig.

“Met deze actie willen we de aandacht vestigen op de tijd die een voetganger nodig heeft om een straat over te steken en op de ruimte die hij krijgt in vergelijking met een autobestuurder. Bovendien is dit de meest vervuilende plek van heel Brussel en liggen er vier scholen in de buurt”, vertelt John Tallon van het collectief Clean Air Keizer Karel/Charles-Quint.