Gezocht: iemand die Nederlands kampioen op de weg wil worden

Gezocht: iemand die Nederlands kampioen op de weg wil worden

Foto: Photo News

Stel je voor: Yves Lampaert beslist om zijn driekleur op 30 juni in Gent niet te verdedigen en ook Greg Van Avermaet, Jasper Philipsen en ­Remco Evenepoel zeggen af. Onmogelijk bij ons, maar in Nederland kan het wel. En daar zitten ze nu met de gebakken peren.

Het begon met Mathieu van der Poel. Dé man van het voorjaar maakte bekend dat hij zijn Nederlandse titel niet zal verdedigen in Ede. Het past niet in zijn programma. “Het parcours is zo vlak als iets. Mijn kansen zijn miniem”, aldus de renner van Corendon-Circus. “Ik begrijp dat ze mij aan de start willen, maar ik laat mij niet onder druk zetten. Ik maak mijn eigen­ ­keuzes en stippel mijn eigen programma uit. Anders had ik nooit drie wielerdisciplines kunnen combineren.”

Van der Poel heeft een punt, aangezien hij in deze periode volop mikt op het mountain­biken en volgende weken ook een rustperiode inbouwt. Maar in het zog van Van der Poel regende het intussen andere afzeggingen, onder meer van Steven Kruijswijk, Wout Poels en coming man Dylan van Baarle. Allemaal willen ze een week voor de start van de Tour liever nog even op hoogtestage blijven of gewoon rust ­nemen. Zelfs topfavoriet Dylan Groenewegen stuurt zijn kat. Op het eerste gezicht vreemd, aangezien hij op het vlakke parcours een uitgelezen kans krijgt om voor de tweede keer de driekleur te veroveren. Maar de sprinter van ­Jumbo-Visma heeft één doel: de eerste Tourrit winnen in Brussel en meteen de gele trui pakken. Idem bij Dylan van Baarle. De renner van Ineos hoopt in de ploegentijdrit op dag twee de gele trui te pakken. Vorig jaar ging zijn lichaam na dat NK in rustmodus en dat wil hij nu voorkomen.

Dat Tom Dumoulin gisteren bekendmaakte dat hij in Ede zijn terugkeer zal maken, is slechts een doekje voor het bloeden.

Gezocht: iemand die Nederlands kampioen op de weg wil worden

In de toekomst wel verplicht?

“Al die afzeggingen zijn zonde voor het ­Nederlandse wielrennen”, zegt Thorwald Veneberg, algemeen directeur van de Nederlandse wielerbond. Deelname aan het NK bij onze noorder­buren is niet verplicht. Al zijn er nu wel stemmen om dat te veranderen. In België moeten alle profs wel verplicht starten. “Deelname aan het BK is altijd al verplicht geweest en dat zal altijd zo blijven”, zegt Jos Smets, algemeen directeur bij Belgian Cycling. “We hebben in het verleden met enkele renners discussies gehad, maar maken geen uitzonderingen. Anders krijg je Nederlandse toestanden. Op een BK moeten de beste renners aanwezig zijn.”

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.