Aantal patiënten met legionella blijft oplopen: 32e besmetting vastgesteld

Aantal patiënten met legionella blijft oplopen: 32e besmetting vastgesteld

Themabeeld. Foto: Belga

Evergem -

Er is een 32ste patiënt bijgekomen met legionellabesmetting in de regio rond het Oost-Vlaamse Evergem. Dat bevestigt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De eerste verblijft thuis. De tweede is opgenomen in het ziekenhuis, maar niet op intensieve zorgen. In totaal zijn er nu al 32 besmettingen geteld sinds de legionella-uitbraak werd gemeld op 10 mei.

Beide nieuwe patiënten kregen hun eerste ziekteklachten op 21 mei, daags na de persconferentie waarop het Agentschap het onderzoek naar de oorsprong van de besmetting heeft toegelicht.

Gegevens over de nieuwe patiënten “wijzen er opnieuw op dat Zorg en Gezondheid op het juiste spoor zit om de bron van de besmettingen in de zuidelijke Gentse kanaalzone te zoeken”, zegt de woordvoerder.

2 doden

Vorige week overleden twee mensen na de legionellabesmetting. Er zijn 11 patiënten thuis, 19 liggen in het ziekenhuis, van wie vier op intensieve zorgen, maar niet in levensgevaar.

In vijf bedrijven met koeltorens in de Gentse kanaalzone is Legionella pneumophila gevonden, de soort waarvan de slachtoffers rond Evergem ziek geworden zijn. Bij twee bedrijven ging het om hoge concentraties. De stalen van de vijf bedrijven worden genetisch onderzocht door een gespecialiseerd labo. Als het labo kan aantonen dat de bacteriën volledig genetisch overeenkomen met die bij de patiënten, is er zekerheid over de bron van de besmetting. Die resultaten worden rond 3 juni verwacht, maar intussen hebben de bedrijven desinfecties uitgevoerd.

bekijk ook

Wat is legionella?

Corrigeer

MEER NIEUWS