Aantal legionellaslachtoffers loopt op tot 32: “Op het juiste spoor om bron te vinden”

Aantal legionellaslachtoffers loopt op tot 32: “Op het juiste spoor om bron te vinden”

Foto: RR

Gent -

Er zijn opnieuw een drie patiënten met legionella opgenomen in het ziekenhuis. Dat zegt het Agentschap Zorg & Gezondheid zaterdag. Twee werden opgenomen in het ziekenhuis. Een derde verblijft gewoon thuis.

Het dertigste slachtoffer, dat vrijdagavond bekendraakte, ontwikkelde de eerste ziekteklachten op 22 mei. Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg & Gezondheid laat weten dat de man werd opgenomen in het ziekenhuis. “Het gaat om een gewone opname, niet op intensieve zorgen”, zegt Moonens. “We hebben het slachtoffer nog niet kunnen bevragen en hebben dus nog niet meer details.”

In de loop van zaterdag kwamen nog twee meldingen binnen van patiënten met legionella. Het gaat om eenendertigste en tweeëndertigste patiënt in deze uitbraak. “Beide hebben een duidelijke link met de Gentse kanaalzone. Ze kregen allebei hun eerste ziekteklachten op 21 mei”, zegt Moonens. “Deze eerste verblijft thuis. De tweede is opgenomen in het ziekenhuis, maar niet op intensieve zorgen.”

Deze gegevens over de twee voorlopig laatste patiënten wijzen er volgens het Agentschap Zorg & Gezondheid opnieuw op dat het agentschap op het juiste spoor zit om de bron van de besmettingen in de zuidelijke Gentse kanaalzone te zoeken.

Vrijdag nog maakte het Agentschap Zorg & Gezondheid melding van drie nieuwe slachtoffers. Momenteel zijn elf patiënten thuis en negentien in het ziekenhuis. Vier daarvan liggen op intensieve zorg, maar geen van hen verkeert in levensgevaar. Vorige week overleden twee mensen in het ziekenhuis na de legionellabesmetting.

Koeltorens

In vijf bedrijven met koeltorens in de Gentse kanaalzone is ‘legionella pneumophila’ gevonden, de soort waarvan de slachtoffers rond Evergem ziek geworden zijn. Bij twee bedrijven ging het om hoge concentraties. De stalen van de vijf bedrijven worden nu genetisch onderzocht door een gespecialiseerd labo. Als het labo kan aantonen dat de bacteriën volledig genetisch overeenkomen met die bij de patiënten, is er zekerheid over de bron van de besmetting. Die resultaten worden rond 3 juni verwacht, maar intussen hebben de bedrijven desinfecties uitgevoerd.

“Hoewel we niet helemaal kunnen uitsluiten dat er geen actieve bron van besmetting meer is, zijn de nieuwe patiënten nog altijd mogelijk besmet in het verleden, vóór de eerste zeventien bedrijven gedesinfecteerd werden”, zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

De eerste patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei. De incubatietijd van legionella is maximaal negentien dagen, maar meestal tussen twee en tien dagen. De nieuwe patiënten deze week bevestigen dat er een langere periode van besmetting moet geweest zijn, stelt het agentschap.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio