Nog twee bergbeklimmers overleden na ‘file’ op Mount Everest: tien doden in totaal sinds start van klimseizoen

Nog twee bergbeklimmers overleden na ‘file’ op Mount Everest: tien doden in totaal sinds start van klimseizoen

Foto: AFP

De waanzinnige drukte op en rond de top van Mount Everest heeft nog twee levens geëist. Een Ier en een persoon uit Groot-Brittannië zijn om het leven gekomen, intussen zijn sinds de start van het klimseizoen al tien personen overleden op de Mount Everest.

De 44-jarige Robin Haynes Fisher stierf zaterdag in de vroege ochtend, op een hoogte van 8.700 meter toen hij aan de afdaling bezig was. “Hij was al 150 meter gedaald toen hij plots in elkaar stuikte. Zijn sherpa probeerde hem nog te redden, maar hij stierf ter plekke”, verklaarde Murari Sharma van de Everest Pariwar Treks in Kathmandu. Vrijdag kwam ook al de 56-jarige Ier, Kevin Hynes, om het leven. Hij stierf in zijn tent op een hoogte van 7.000 meter, na een terugkeer van de top. Eveneens vrijdag kwam de Nepalese berggids Dhurba Bista (33) om het leven. Hij was ziek en werd nog per helikopter naar lagergelegen gebied gebracht, maar tevergeefs.

Eerder deze week kwamen ook al drie Indiase klimmers om het leven, een Amerikaan en een Oostenrijker. Een Ier raakte vermist na een val in de buurt van de top; men gaat ervan uit dat hij is omgekomen.

Afgelopen week postte klimmer Nirmal Purja een trieste, maar indrukwekkende foto op Instagram. De foto toonde hoe ruim 300 klimmers ‘in de file’ stonden op een bergkam, op een zucht van de top. In de zogenaamde ‘death zone’ stilstaan is levensgevaarlijk vanwege het gebrek aan zuurstof en de extreme vriestemperatuur. Een deel van de sterfgevallen dan ook toe te schrijven aan de grote drukte op de berg.

Het hoogseizoen voor alpinisten is momenteel volop aan de gang op de 8.848 meter hoge Everest en intussen zijn sinds de start van het seizoen al twintig klimmers om het leven gekomen. Tien van hen zijn overleden op de Everest, de overige op naburige bergen. Het aantal alpinisten op de Mount Everest is fors toegenomen sinds de beklimmingen in de jaren negentig geliberaliseerd werden door de Nepalese overheid. Daardoor zijn heel commerciële expedities opgestart. Voor dit voorjaar werden in Nepal 381 toelatingen uitgereikt, wat een record is.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees