Bijzitters en voorzitters dagen maar beter op zondag: 376 afwezigen vervolgd na vorige verkiezingen

Bijzitters en voorzitters dagen maar beter op zondag: 376 afwezigen vervolgd na vorige verkiezingen

Foto: NB

Gent -

Opgeroepen om zondag tijdens de verkiezingen te gaan bijzitten of op te treden als voorzitter van een kiesbureau? Dan kan u maar beter opdagen. Na de verkiezingen van oktober 2018 werden in Oost-Vlaanderen 139 mensen veroordeeld tot boetes tot 800 euro omdat ze verzaakten aan hun plicht.

Ondanks de aanwezigheid van koffiekoeken, broodjes, chips, koffie, thee en frisdranken is niet iedereen die is opgeroepen om zondag te gaan bijzitten of op te treden als voorzitter van een kiesbureau daar even gelukkig mee. Hoewel verplicht verzaken elke verkiezing heel wat “uitverkorenen” aan hun plicht.

Dat doen ze niet ongestraft, blijkt uit cijfers die het Oost-Vlaamse parket zaterdag bekendmaakte. “De opgeroepen bijzitters en voorzitters voor de verkiezingen van 14 oktober 2018 die niet (tijdig) opdaagden, kregen allemaal een minnelijke schikking toegestuurd”, zegt het parket. “206 personen betaalden een minnelijke schikking van 250 euro.”

Niet iedereen kwam er zo “goedkoop” vanaf. 170 personen die de minnelijke schikking niet betaalden, werden door het parket gedagvaard op zeven themazittingen voor de correctionele rechtbank in Dendermonde, Gent en Oudenaarde. “De wet voorziet voor deze inbreuken geldboetes tussen de 400 en 1.600 euro”, zegt het parket.

800 euro boete

Tussen 18 februari en 4 april 2019 werden 139 personen veroordeeld tot geldboetes tot 800 euro of een werkstraf. Vijf personen kregen opschorting van straf en 16 personen werden vrijgesproken. Zeven beklaagden konden tijdens de zitting bewijzen dat ze hun minnelijke schikking wel op tijd hadden betaald. Drie zaken moeten nog worden uitgesproken.

Bijzitters en voorzitters zijn gewaarschuwd. Het parket benadrukt dat ook voor de verkiezingen van 26 mei het College van procureurs-generaal de richtlijnen van het vervolgingsbeleid bepaalt die door de parketten dienen te worden toegepast ten aanzien van kiezers en personen die zijn opgeroepen om te zetelen in een stem- of stemopnemingsbureau en die afwezig zijn zonder geldige reden.

Alle info vindt u via deze website.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio