Frederik Van Lierde wint op veertigste verjaardag zwaarste triatlon ter wereld: “Ze zijn nog niet van mij van af”

Frederik Van Lierde wint op veertigste verjaardag zwaarste triatlon ter wereld: “Ze zijn nog niet van mij van af”

Foto: Activ Images

Frederik Van Lierde heeft zichzelf het mooiste cadeau gegeven op zijn veertigste verjaardag. De West-Vlaamse ex-wereldkampioen won zaterdag de Ironman van Lanzarote, de zogenaamde zwaarste triatlon ter wereld, met bijna vijf minuten voorsprong op de Duitser Kramer. Een straffe prestatie zonder meer, zeker omdat het voor Van Lierde pas zijn eerste deelname op het Canarische eiland was.

Een veertigste verjaardag durft al eens gepaard gaan met een midlifecrisis: een onverwachte carrièreswitch, een Harley Davidson, een jonger lief… Niet zo voor Frederik Van Lierde. De Belgische Sportman van het Jaar 2013 vierde zaterdag “tram vier” met een klinkende zege in de zwaarste triatlon ter wereld: de Ironman van Lanzarote.

Het loodzware fietsparcours van Lanzarote is één van de meest beruchte ter wereld: voortdurend steile klimmetjes en afdalingen. En door de vulkanische ondergrond nergens beschutting tegen de strakke zeewind en de brandende zon. Sinds de eerste organisatie in 1992 wonnen op Lanzarote drie Belgen: Dirk Van Gossum (2000), Bert Jammaer (2008-2009) en Bart Aernouts (2017). Van Lierde is nummer vier. Straf, want ondanks het feit dat onze landgenoot al ontelbare trainingsstages deed op het door wielrenners en triatleten meest geliefde Canarische eiland, nam hij er nooit deel aan de plaatselijke Ironman. Tot zaterdag dus.

Frederik Van Lierde wint op veertigste verjaardag zwaarste triatlon ter wereld: “Ze zijn nog niet van mij van af”
Foto: Activ Images

Van Lierde nestelde zich vanaf de zwemstart in de spits van de wedstrijd en vocht tot in de afsluitende marathon een stevig duel uit met de Duitser Christian Kramer. Halfweg de 180,2km fietsen had Van Lierde samen met een andere Duitser - Andreas Raelert - bijna een minuut voorsprong op Kramer, maar Raelert viel definitief weg met mechanische problemen. Kramer kwam tegen de start van het loopnummer toch opnieuw aansluiten, pakte na 11 kilometer op de marathon zelfs een halve minuut voorsprong en de vogel leek gaan vliegen. Maar Van Lierde had zijn 42,2 kilometer beter ingedeeld en liet zijn enige overgebleven concurrent halfweg de marathon definitief achter. In de laatste 21 kilometer stoomde onze landgenoot onbedreigd naar een van de mooiste zeges uit zijn carrière. Uiteindelijk finishte hij de zwaarste triatlon ter wereld in een tijd van 8 uur 51 minuten en 16 seconden. Daarmee had hij vijf minuten voorsprong op Kramer. Diego Van Looy, een andere Belg werd vijfde, op 16 minuten 27 seconden van Van Lierde.

Frederik Van Lierde wint op veertigste verjaardag zwaarste triatlon ter wereld: “Ze zijn nog niet van mij van af”
Foto: Activ Images

Voor Van Lierde is het al zijn negende Ironman-zege uit zijn carrière. Hij won al vijf keer de Ironman van Nice, één keer de Ironman van Mexico en Zuid-Afrika en pakte uiteraard in 2013 de wereldtitel in Hawaï. Bij de vrouwen ging de zege naar de Britse Nikki Bartlett.

“Ze zijn nog niet van mij af”

Voor Van Lierde is deze zege op Lanzarote vooral een bevestiging dat hij op zijn veertigste nog altijd kan meestrijden met de jongere generatie. “Ik ben content dat ik aan iedereen kan tonen dat ik het nog kan. Ze zijn nog niet van mij van af”, maakte de voormalige wereldkampioen een statement. “Van een midlifecrisis heb ik alvast nog geen last. Voor mij is die veertig maar een getal. Ik ben nu zeventien jaar profatleet en heb mijn lichaam altijd goed verzorgd. Ik ben fysiek meer waard dan wat mijn leeftijd eigenlijk zegt. Als ik ’s morgens opsta voel ik ook wel dat ik een dagje ouder word, dat ik niet meer dezelfde explosiviteit heb van vroeger. Maar ik ben nog niet versleten.”

Van Lierde is bezig aan zijn voorlaatste jaar als proftriatleet. Op het einde van volgend jaar zet hij een punt achter zijn rijke carrière. “Deze zege is voor mij een bevestiging dat ik nog altijd meekan op het allerhoogste niveau. Er stonden toch 35 profatleten aan de start op Lanzarote. En niet van de minsten. Andreas Raelert stond al vier keer op het podium in Hawaï en ik moest ook afrekenen met een nieuwe generatie van jonge triatleten die al veel fraaie dingen heeft laten zien.”

“Hawaï toch zwaarder”

De Ironman van Lanzarote heeft de naam van de allerzwaarste triatlon ter wereld ter zijn. Op zijn veertigste is Van Lierde de ideale rechter om die reputatie te beoordelen. “Nu ik zelf heb deelgenomen, begrijp ik van waar die vermaardheid komt. De reputatie is terecht. Vanwege het parcours - geen meter vlak - en de weersomstandigheden - overal een felle wind. De thermometer gaf 24 graden aan vandaag, maar de gevoelstemperatuur tijdens het lopen lag veel hoger. En de eerste 120 kilometer van het fietsparcours kregen we een stevige noordenwind pal op de kop. Mijn eindtijd - 8 uur 51 minuten en 16 seconden - zegt genoeg. Die is bijna veertig minuten trager dan mijn besttijd in Hawaï. Toch vind ik Hawaï eerlijk gezegd nog zwaarder. Simpelweg omdat de concurrentie en de snelheid er veel hoger ligt.”

“Ik pak mijn ticket voor Hawaï, maar dat wil niet zeggen dat ik er zal starten”

Over Hawaï gesproken: door de overwinning op Lanzarote heeft Van Lierde zijn WK-ticket voor de Ironman van Hawaï beet. Alleen liet de West-Vlaming na enkele debacles op het tropische eiland in de vorige edities verstaan geen zin meer te hebben in een deelname aan de meest prestigieuze triatlon ter wereld. Is hij door de kwalificatie van gedacht verander. “Zondag moet ik beslissen of ik mijn ticket al dan niet neem. Ik ga dat sowieso doen. Maar dat betekent niet dat ik er aan de start zal staan. Ik ga daar pas begin juli over beslissen. Laten we eerlijk zijn: ik ga daar toch niet meer kunnen meedoen om te winnen. De voorbije jaren liep het er telkens af op een sisser. Is het dan de moeite waard om opnieuw een half jaar alles opzij te schuiven voor een plaats in de top-tien? Op dit moment ben ik eerder geneigd om mijn zinnen te zetten op een andere wedstrijd die ik wel kan winnen en mijn palmares nog verder uit te breiden.”

“Vertrouwen voor Nice”

Een wedstrijd die Van Lierde absoluut nog bij op zijn palmares wil dit jaar, is de Ironman van Nice. Op 30 juni probeert hij om een zesde keer in zijn carrière de triatlon in de Zuid-Franse badstad te winnen en er zo de enige recordhouder te worden. “Nice is mijn absoluut hoofddoel van het jaar. Tussendoor neem ik nog deel aan de halve Ironman van Les Sables d’Olonne (16 juni). Deze zege geeft mij alvast veel vertrouwen. De vorm zit goed, ook al ben ik zelfs nog geen honderd procent. De concurrentie weet alvast dat ze in Nice een stevige kluif aan mij gaan hebben. Mentaal geeft deze zege mij een voordeel.”

Maar eerst toch maar even die veertigste verjaardag vieren. “Ik ben vandaag meer dan 8.000 kilocalorieën kwijtgespeeld. Ik ga samen met mijn vrouw Sofie en mijn coach Luc Van Lierde eens goed eten.”

Top-tien

Van Lierde, Frederik (BEL) 08:51:16

2 Kramer, Christian (GER) +04:52 08:56:08

3 Aguayo Muñoz, Emilio (ESP) +09:39 09:00:55

4 Brammer Olesen, Morten (DEN) +13:56 09:05:12

5 Van Looy, Diego (BEL) +16:27 09:07:43

6 Blanchart Tintó, Miquel (ESP) +18:09 09:09:25

7 Christensen, Anders (DEN) +18:50 09:10:06

8 Schmid, Stefan (GER) +23:39 09:14:55

9 Vistica, Andrej (CRO) +24:28 09:15:44

10 Degasperi, Alessandro (ITA) +35:00 09:26:16

Frederik Van Lierde wint op veertigste verjaardag zwaarste triatlon ter wereld: “Ze zijn nog niet van mij van af”
Foto: Activ Images
Frederik Van Lierde wint op veertigste verjaardag zwaarste triatlon ter wereld: “Ze zijn nog niet van mij van af”
Foto: Activ Images
Frederik Van Lierde wint op veertigste verjaardag zwaarste triatlon ter wereld: “Ze zijn nog niet van mij van af”
Foto: Activ Images
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.