UPDATE. "En het was niet de stekker"

De eerste keer elektronisch: moeilijke opstart door defecte computer bij voorzitter

Lochristi - Ook in Lochristi zijn de stembureaus straks drie uur open, en ondermeer in de kleuterschool van de GBS is de opstart niet zonder problemen verlopen. In stembureau 4 was de pc van de voorzitter van het stembureau stuk, een probleem dat maar na een uur was opgelost. "Er kon wel gestemd worden, maar de stemmen konden niet geregistreerd worden", zegt IT-schepen Droesbeke. De latere opstart vertaalde zich in de loop van de voormiddag in een blijvende file. Iets voor elven stond nagenoeg de hele hal van de kleuterschool vol met aanschuivende mensen. Het 'nationale' nieuws dat de stekker niet in het stopcontact zat, was niet echt juist.

10.30 uur "Ik denk niet dat de toeloop te wijten is aan het defect deze morgen", vertelt de bevoegde schepen later op de ochtend. "Mensen vergeten blijkbaar dat je de hele dag kan stemmen - tot 16 uur - en zitten nog teveel in het stramien van 's ochtends stemmen. Er staat trouwens een richtuur op je oproepingsbrief, iets wat de meeste mensen niet opmerken. Wanneer die lijn een beetje gevolgd wordt, zijn er nooit meer dan 70 à 80 mensen aan het stembureau in kwestie." In het wijklokaal van Lobos was er een stemcomputer die diende vervangen te worden. Een ingreep die minder impact had op het verloop, klonk het. Op de andere locaties in Lochristi ging het al bij al vrij vlot, en was er sprake van een wachttijd van maximaal een half uurtje.

En die gevreesde computer dan? Die joeg de mensen nauwelijks schrik aan. "Een fluitje van een cent", aldus mijn buurvrouw Denise, toch al een gevorderde tachtigster.  "Als ik het kan, dan kunnen jullie het zeker", lachte ze. Al gaf ze wel toe dat ze al eens gaan oefenen was in 't Fazantenhof. Een andere dame moest dan wel hulp gaan halen van buitenaf. "Ik wist niet dat we eigenlijk drie keer moesten stemmen, dus ik begreep er niets van",gaf ze toe. Omdat Lochristi de enige gemeente is die voor het eerst elektronisch stemt, zorgt dat overigens voor heel wat media-aandacht. Zowel AVS, VTM als VRT kwamen deze ochtend al langs in de Koning Boudewijnlaan. 

UPDATE 11.30 uur

Lag de panne nu aan de stekker in het stopcontact of niet, zoals de nationale media in hun streamers lieten weten? "Men heeft me gezegd dat de koppeling waar de kaart in moest niet goed werkte. Dus niet de stekker zelf", laat schepen Droesbeke ons weten. Dat was wel het geval met een stemcomputer in bureau 3, maar dat was wel voor het stemlokaal openging.

UPDATE 12.30 uur

Het ergste leed lijkt geleden, aan het ondertussen beruchte stembureau 4. Het is er momenteel niet langer dan tien minuten wachten om je stem uit te brengen. Aan de andere stembureaus in de kleuterafdeling is het iets drukker. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio