Verkiezingen 2019: bekijk hier wanneer de resultaten binnenkomen

Verkiezingen 2019: bekijk hier wanneer de resultaten binnenkomen

Foto: Photo News

De teerlingen zijn geworpen, de stembureaus zijn toe. De eerste resultaten sijpelen langzaam binnen. Bekijk hier de timing voor de rest van de avond.

BEKIJK HIER ALLE RESULTATEN

Hoeveel mensen brachten hun stem uit?

Ongeveer 8 miljoen Belgen moesten vandaag naar de stembus. Uiteraard gingen die niet allemaal. Wie ziek is, met vakantie is of minder mobiel is, mocht thuisblijven of een volmacht geven aan een familielid.

Waarvoor hebben we gestemd?

In Vlaanderen zijn we voor de zesde keer gaan stemmen voor het Vlaams Parlement. De eerste keer was in 1995. We verkiezen 124 parlementsleden die alle Vlamingen vertegenwoordigen. Zes daarvan vertegenwoordigen de Vlaamstalige Brusselaars.

Brusselaars hadden vandaag iets meer werk dan wie in Vlaanderen woont. Daar moesten ze net als alle Vlamingen gaan stemmen voor het federale, Vlaamse en Europees parlement, maar ook voor het Brussels parlement. Daarin zitten 89 parlementsleden, 17 daarvan spreken Nederlands.

Op Belgisch niveau verkiezen we een nieuwe Kamer van Volksvertegenwoordigers. In de Kamer zitten 150 parlementsleden, 87 Nederlandstaligen en 63 Franstaligen.

Ten slotte zijn het ook verkiezingen voor het Europees Parlement. Over de hele Europese Unie kiest de bevolking 751 parlementsleden die uit de verschillende lidstaten komen. Elk land heeft een vast aantal zetels in het parlement. Voor België gaat het om 21 zetels: 12 Vlaamse, 8 Franstalige en 1 Duitstalige.

Stembureaus gesloten

De stembureaus waar met het potlood werd gestemd, zijn al sinds 14 uur dicht. De stembureaus waar met de computer werd gestemd bleven twee uur langer open.

18 uur: uitslagen bekend

Tegen 18 uur zullen we een goed beeld hebben over hoe deze verkiezingen zijn verlopen en wie de grote winnaars en verliezers zijn.

20 uur: voorkeurstemmen

In de loop van de avond, rond 20 uur, zullen ook de voorkeurstemmen duidelijk worden.

23 uur: Europese resultaten

De Europese resultaten worden pas om 23 uur bekendgemaakt. Dat is een overeenkomst tussen alle Europese landen. Maar wellicht zullen we wel al vroeger op de avond weten welke partijen goed en minder goed gescoord hebben.

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees