Food

Studie bewijst: van een eitje eten, krijg je echt geen beroerte

Studie bewijst: van een eitje eten, krijg je echt geen beroerte

Foto: Photo News

U eet graag een eitje bij het ontbijt? Blijf dat dan gerust doen, want uit een nieuwe studie van de universiteit van Oost-Finland blijkt dat er géén hoger risico is op een beroerte, zelfs als u daar genetische aanleg voor heeft.

Eerdere onderzoeken rond cholesterol in voeding en consumptie van eieren spraken elkaar tegen. Sommige studies zagen wel degelijk een verband tussen beroertes en een hoge inname van cholesterol, terwijl andere onderzoekers ontdekten dat eitjes – die veel cholesterol bevatten – net het risico op een beroerte deden dalen.

Voor de meeste mensen heeft voeding maar een kleine invloed op cholesterol. Maar voor mensen met een genetische afwijking – APOE4 genaamd – zou er mogelijk wél een probleem kunnen zijn. De wetenschappers onderzochten de voedingsgewoonten van 1.950 mannen en daaruit bleek dat bij de inname van één eitje per dag – zo’n 200 milligram cholesterol – geen verhoogd risico met zich meebrengt.

Corrigeer