Voorlopige zetelverdeling na uitslagen verkiezingen: zo zouden het Vlaams en federaal parlement eruit kunnen zien

Voorlopige zetelverdeling na uitslagen verkiezingen: zo zouden het Vlaams en federaal parlement eruit kunnen zien

Op basis van de voorlopige uitslagen zou de zetelverdeling in het Vlaams en federaal parlement er als volgt uitzien. Opgelet! Dit zijn voorlopige resultaten.

Zetelverdeling Vlaams parlement: 18.00 uur.

Op basis van de eerste resultaten moet N-VA in het Vlaams parlement 8 zetels inleveren en behoudt de partij 35 zetels. Vlaams Belang is op weg naar forse winst met een totaal van 24 zetels, 18 zitjes meer dan voorheen. CD&V verliest voorlopig 8 zetels en behoudt er 19. Open VLD gaat er 2 zetels op achteruit en strandt op 17. De groene golf blijft uit al boekt Groen 5 zetels winst en zou er 14 in totaal halen. SP.A gaat erop achteruit en verliest 6 zetels. De socialisten zouden stranden op 12 zetels. PVDA haalt de kiesdrempel en haalt 3 zitjes binnen.

 

 

 

Zetelverdeling federaal parlement. 18.00 uur.

In West-Vlaanderen moet de N-VA met lijsttrekker Sander Loones op basis van de voorlopige resultaten 2 zetels prijsgeven. Het Vlaams Belang komt van nul zetels en is op weg naar 4 zitjes. Ook CD&V verliest en moet 1 zitje inleveren. SP.A en lijsttrekker John Crombez verliest 1 zetel en strandt op twee zitjes in het federaal halfrond. Ook Groen met Wouter De Vriendt en de Open VLD van Vincent van Quickenborne behouden hun zetels. Respectievelijk 1 en 2 zitjes.

 

 

 

In Oost-Vlaanderen moet N-VA 1 zetel prijsgeven en strandt het op 5 zetels. Vlaams Belang, met lijsttrekker Barbara Pas, boekt met 4 zetels forse winst en komt op met 5 zetels op gelijke voet met N-VA. CD&V kan met Pieter De Crem deels de meubelen redden, behoudt 3 zetels en moet er 1 inleveren. Open VLD met lijsttrekker Alexander De Croo consolideert op 4 zetels, SP.A verliest 1 zetel. Groen verliest 1 zetel.

 

 

 

BEKIJK OOK. Zo werd er in jouw gemeente gestemd

In Antwerpen kan N-VA met lijsttrekker Jan Jambon stand houden, al moet het voorlopig 3 zetels prijsgeven. Vlaams Belang boekt met lijsttrekker Filip Dewinter winst (3 zetels extra, 5 in totaal), al is die kleiner dan in de rest van Vlaanderen. CD&V moet 2 zetels prijsgeven en strandt op een totaal van 2. Groen kan met Kristof Calvo 1 zetel extra verzilveren en is met drie zetels de derde partij in Antwerpen. SP.A verliest met lijsttrekker Yasmine Kherbache 1 zetel en strand op 2 zitjes. PVDA haalt de kiesdrempel en haalt 2 zetels.

 

 

 

In Limburg moet de N-VA met Zuhal Demir 2 zetels prijsgeven en strandt het op 3 zetels. Het Vlaams Belang gaat van 0 naar 3 zetels. De CD&V met lijsttrekker Wouter Beke moet 1 zetel prijsgeven en behoudt 2 zitjes. SP.A met Meryame Kitir behoudt 2 zetels. Open VLD moet met lijsttrekker Patrick Dewael 1 zetel teruggeven. Groen behaalt 1 zetel.

 

 

 

In Vlaams-Brabant houdt N-VA met lijsttrekker Theo Francken met 5 zetels stand . Minister van Justitie en lijsttrekker Koen Geens (CD&V) verliest 1 zetel en strandt op 2 zitjes. Open VLD en lijsttrekker Maggie De Block verliezen twee zetels. Vlaams Belang met Dries Van Langenhove zou twee Vlaams-Brabantse zetels binnenhalen. Winst voor Groen met 2 zetels in totaal. PVDA haalt de kiesdrempel (1 zetel) en SP.A behoudt het status quo met 2 zetels.

 

 

 

LEES OOK. Eerste verkiezingsuitslagen van Wallonië: PS blijft de grootste

 

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees