De Giro in 60 seconden: Roglic in de problemen na slecht geplande plas, Carapaz meer en meer topfavoriet

De Giro in 60 seconden: Roglic in de problemen na slecht geplande plas, Carapaz meer en meer topfavoriet

In de Ronde van Italië waren ze vandaag toe aan de vijftiende etappe. Wat moet u weten over de etappe tussen Ivrea en Como, een doorslagje van de Ronde van Lombardije? Lees hier de bondige samenvatting.

Klik hier voor onze digitale wielergids

Hoe verliep de etappe? Redelijk saai maar wat een slot. De laatste beklimming én afdaling van de dag toonden ons plots een Primoz Roglic in de problemen. Deels door materiaalpech een fout getimede plaspauze van de ploegleiding, deels door het nemen van onverantwoorde risico’s in de laatste afdaling. En dan zie je plots dat Nibali een te duchten krijger blijft maar dat de beste papieren plots in handen van Richard Carapaz zijn.

De laatste kilometer? Twee vluchters - Dario Cataldo en Mattia Cattaneo - reden de godganse dag voor het peloton uit maar lieten zich in de slotkilometers nog bijna teruggrijpen door Carapaz en co. Tien seconden hielden ze nog over, Cataldo won de spurt van kop af.

Wat deden de favorieten? Elkaar de duivel aandoen. Vooral in de slotkilometers dan. Eerst Yates, daarna Nibali en Carapaz hadden in de gaten dat Roglic zich niet comfortabel voelde op zijn fiets. Roglic nam in de afdaling richting Como het risicootje te veel en dat kostte hem toch tijd. Maar zijn Giro is nog niet verloren.

Is er iets dat u nog moet weten? Eigenlijk niet! De Rus Sivakov kreeg een klein tikje maar draagt nog steeds het wit. De etappe van dinsdag, ook zonder Gavia, belooft cruciaal te worden op diverse fronten.

Wat deden de Belgen? Jasper De Buyst stapte zoals verwacht uit koers en gaat zich nu voorbereiden op de Ronde van Frankrijk. Met twee ritzeges voor Caleb Ewan heeft hij zijn werk meer dan gedaan. Er zijn nog zes landgenoten in koers.

Rituitslag:

1. Dario Cataldo (Ita)

2. Matteo Cattaneo (Ita)

3. Simon Yates (GBr) op 11”

4. Hugh Carthy (GBr)

5. Richard Carapaz (GBr)

6. Vincenzo Nibali (Ita)

7. Miguel Angel Lopez (Col) op 36”

8. Rafal Majka (Pol)

9. Domenico Pozzovivo (Ita)

10. Mikel Landa (Spa)

Algemeen klassement:

1. Richard Carapaz (Ecu)

2. Primoz Roglic (Slo) op 47”

3. Vincenzo Nibali (Ita) op 1’47”

4. Rafal Majka (Pol) op 2’35”

5. Mikel Landa (Spa) op 3’15”

6. Bauke Mollema (Ned) op 3’38”

7. Jan Polanc (Slo) op 4’12”

8. Simon Yates (GBr) op 5’24”

9. Pavel Sivakov (Rus) op 5’48”

10. Miguel Angel Lopez (Col) op 5’55”

Bekijk hier de volledige rituitslag en het algemeen klassement.

Wat krijgt u maandag? De tijd om uw roze t-shirts uit te wassen want de renners krijgen een rustdag zodat ook u een dagje mag uitblazen na drie spannende klimetappes.

Tweet van de dag? Kost deze valpartij Primoz Roglic straks de eindzege in deze Giro?

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.