VOORLOPIG OVERZICHT UITSLAGEN. Zo stemde de provincie Limburg bij de verkiezingen

VOORLOPIG OVERZICHT UITSLAGEN. Zo stemde de provincie Limburg bij de verkiezingen

De partij van Zuhal Demir (N-VA) moet in Limburg heel wat stemmen inleveren. Foto: Boumediene Belbachir

/ Hasselt -

Nu de stembureaus dicht zijn en de resultaten binnenlopen, beginnen de tendensen in de provincie Limburg zich af te tekenen.

VLAAMS PARLEMENT

Met bijna alle bureaus geteld blijft N-VA de grootste partij in de kieskring Limburg. N-VA, aangevoerd door ex-minister van Defensie Steven Vandeput, laat voorlopig wel een verlies van 10,3 procent optekenen. Vlaams Belang wipt met een winst van 14,2 procent over de CD&V naar de tweede plaats. Vlaams Belang haalt ruim 23 procent. CD&V verliest meer dan 4 procent en strandt op 19 procent.

LEES OOK. Voorlopige zetelverdeling na uitslagen verkiezingen: zo zouden het Vlaams en federaal parlement eruit kunnen zien

De SP.A verliest 3,7 procentpunt en komt op 13,6 procent. Open VLD houdt stand met 12 procent van de stemmen. Groen boekt 0,6 procent winst en zou op 6,6 procent uitkomen. PVDA haalt met 3,2 procent winst de kiesdrempel met een totaal van 5,8 procent.

KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS

Ook in de Kamer moet de Limburgse N-VA met Zuhal Demir 8,8 procent prijsgeven. De partij strandt op 22,6 procent. Ook hier grote winst voor Vlaams Belang. Met een winst van 13,7 procent wordt het de tweede partij van Limburg. CD&V moet met lijsttrekker Wouter Beke bijna 4 procent inleveren en wordt met 18,8 de derde partij. Ook SP.A met Meryame Kitir verliest 4 procent en strandt op 13,7. Open VLD kan met lijsttrekker Patrick Dewael standhouden met 12 procent van de stemmen.

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees