camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Gerolf Annemans  EPA-EFE

Zegetocht Vlaams Belang gaat verder in Europa

Ook in Europa boert Vlaams Belang goed. De partij gaat van 1 naar 3 zetels en is in het Europees Parlement even groot als N-VA, dat 1 zetel verliest. Ook Open VLD verliest een zetel. Alle andere Vlaamse partijen trappelen ter plaatse. “We hadden heel graag die tweede zetel binnengehaald”, reageert Groen-lijsttrekker Petra De Sutter.

De populistische politicus Matteo Salvini mag zich wat Vlaanderen betreft in de handen wrijven. De Italiaan wil een eurosceptische wind door Europa laten waaien en kan daarvoor rekenen op 3 zetels van Vlaams Belang. Twee meer dan gehoopt. Dankzij een score van 19,1 procent (+12,3%) mag lijsttrekker Gerolf ­Annemans twee nieuwe kandidaten mee­nemen naar Straatsburg.

Groen (12,4%) groeit wel met 1,8 procentpunt maar grijpt naast een felbegeerde tweede zetel. Daardoor lijkt oudgediende Bart Staes zijn plaats te verliezen aan lijsttrekker Petra De Sutter, die ook meer voorkeurstemmen kreeg. SP.A (10,2%) geeft terrein prijs, maar behoudt de zetel van Kathleen Van Brempt.

In de strijd om de voorkeurstemmen haalt Geert Bourgeois (N-VA) het. Met 305.000 heeft hij er fors meer dan de circa 286.000 van Guy Verhofstadt (Open VLD). Kris Peeters (CD&V) strandt op 225.000 voorkeurstemmen.

Opvallend: geen van hen van levert de partij zetelwinst op. Integendeel, N-VA (22,5%) blijft de grootste maar verliest een zetel.“We krijgen ook hier een tik. Dit moet gezien worden als een signaal dat de mensen bescherming willen aan de grenzen”, zegt Bourgeois.

Ook uittredend Europees fractieleider Verhofstadt kon niet verhinderen dat Open VLD (15,9%) een zetel moest inleveren. CD&V (14,5%) verliest terrein, maar behoudt wel 2 zetels. “Dat is gezien de omstandigheden een goed resultaat”, klinkt het bij Peeters.

Wat doet N-VA?

Nieuwkomer Assita Kanko (N-VA) trekt wellicht naar ­Europa. De vraag blijft ­vanuit welke fractie N-VA zal opereren. Vijf jaar geleden vond de partij onderdak bij de conservatieve ECR, opgericht door de Britse Tories. Maar het is afwachten of die fractie na de Brexit blijft bestaan.

Er lopen gesprekken met andere fracties, liet Mark Demes­maeker, vierde op de lijst, eerder al weten. “Het moeten democratische partijen zijn. Wij zien Europa graag, maar staan er kritisch tegenover.”

Franstalig België

Van de 21 Belgische zetels in het Europees Parlement werden er 9 in het zuiden van het land uitgedeeld. Wat in Vlaanderen niet lukte, lukte de communisten in Wallonië wel: PVDA-PTB haalde 14,5 procent wat lijsttrekker Marc Botenga een ­zetel oplevert.

PS (26,7%) blijft de grootste, maar verloor net als MR (19,3%) een zetel. Ecolo (19,8%) veroverde een zetel en heeft er nu 2. Met voormalig voorzitter Benoît Lutgen als lijsttrekker behoudt CDH een zetel. Ook in Duitstalig ­België ging de zetel naar de christendemocraten.