Tom Van Grieken wil cordon sanitaire doorbreken: “Ik ga onderste uit de kan halen”

Tom Van Grieken wil cordon sanitaire doorbreken: “Ik ga onderste uit de kan halen”

Foto: BELGA

Tom Van Grieken wil er alles aan doen om het cordon sanitaire te doorbreken. Dat zei de Vlaams Belang-voorzitter in De Ochtend op Radio 1. “We hebben een mandaat gekregen van de kiezer. Ik zou het mezelf kwalijk nemen als ik nu niet zou proberen het onderste uit de kan te halen.”

Vlaams Belang is dé winnaar van de verkiezingen in Vlaanderen. De partij van Tom Van Grieken was een overwinning voorspeld, maar die werd niet zo groot verwacht als vandaag het geval is. “Tussen ‘het zit erin’ en het effectief realiseren, zit een groot verschil. Dit overtreft onze stoutste verwachtingen. Met 13 à 14 procent was ik een tevreden voorzitter geweest”, reageerde hij maandag in De Ochtend op Radio 1. De partij scoorde rond de 18 procent.

Water bij de wijn

Met dat resultaat wil Van Grieken “alles uit de kan halen” om het cordon tegen zijn partij te doorbreken. “We hebben een mandaat gekregen van de kiezer. Ik zou het mezelf kwalijk nemen als ik nu niet zou proberen het onderste uit de kan te halen. Als je ziet hoe groot die score is, dan mag ik me niet verschuilen achter het cordon, dan moet ik er alles aan doen binnen mijn beperkte mogelijkheden om dat te doorbreken.”

LEES OOK. Bart De Wever sluit samenwerking met Vlaams Belang niet uit

Van Grieken is naar eigen zeggen bereid om water bij de wijn te doen met het oog op een regeringsvorming, “alleen niet op cruciale punten”. Hij reikte opnieuw N-VA de hand, maar wil in principe met iedereen praten, zei hij. Om 11 uur houdt Vlaams Belang een partijbureau.

Cordon sanitaire: wat is dat?

De term cordon sanitaire kent zijn oorsprong in de landbouw: het geeft een soort schutkring aan die rond een boerderij gelegd wordt om te vermijden dat een besmettelijke ziekte verder uitbreekt. In de politiek wordt het sinds 1989 gebruikt door de traditionele partijen om het toenmalige extreemrechtse Vlaams Blok te isoleren en uit te sluiten van het beleid. Bij de eerste echte zwarte zondag, op 24 november 1991, toen het Blok nationaal doorbrak, schaarden alle partijen zich achter het cordon.

In tegenstelling tot vroeger is er geen geschreven akkoord meer tussen de partijen om niet samen te werken met Vlaams Belang, al blijft er wel een mondeling akkoord. Door het succes van het Vlaams Belang bij de verkiezingen van zondag, duiken er stemmen op om dat cordon te doorbreken en wél samen te werken met de partij.

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees