Burgemeester wint stemstrijd in college

Feest bij PVDA en Vlaams Belang, verdriet bij SP.A

Feest bij PVDA en Vlaams Belang, verdriet bij SP.A

Steven De Vuyst (links) en Tom De Meester (rechts) zijn de eerste Oost-Vlaamse parlementsleden van PVDA.

Gent -

Gentenaars Siegfried Bracke (N-VA), Helga Stevens (N-VA) en Veli Yüksel zijn niet herkozen geraakt. Ook Fourat Ben Chikha haalt het parlement niet. Feest was er op de verkiezingsavond vooral bij PVDA en Vlaams Belang, plus bij Stephanie D’hose die zich opmaakt om de Gentse belangen in Brussel te verdedigen.

Net als elders in Vlaanderen was het ook in Gent feest bij Vlaams Belang. Oost-Vlaanderen stuurt naar het Vlaams Parlement niet minder dan zes verkozenen, waaronder de 23-jarige Ledebergse Adeline Blanckaert en gemeenteraadsfractieleider Johan Deckmyn, die bijna niet kon geloven dat hem dit na vijf jaar afwezigheid uit het parlement nog eens te beurt viel.

Feest bij PVDA en Vlaams Belang, verdriet bij SP.A
Johan Deckmyn (midden) mag naar het Vlaams Parlement. Tot vreugde van de gemeenteraadsleden Caroline Persyn (links) en Gabi De Boever (rechts) Foto: DVH

Bij PVDA bleef het lang nagelbijten in Loods 25 aan de Watersportbaan: nu eens haalde de partij de kiesdrempel wel, dan weer niet. Maar uiteindelijk bleek toch dat de partij stevig boven de vijf procent wipt, en Tom De Meester naar het Vlaams Parlement mag, en Steven De Vuyst uit Zelzate naar de Kamer. Volgens De Meester is zijn partij, zeker in Gent, ook beloond voor het goede werk in de gemeenteraad. En is dit maar de start van een nog grotere doorbraak van PVDA.

Feest bij PVDA en Vlaams Belang, verdriet bij SP.A
Steven De Vuyst (links) en Tom De Meester (rechts) zijn de eerste Oost-Vlaamse parlementsleden van PVDA. Foto: dvh

Bracke niet herkozen

Ook bij N-VA was spanning troef: zij blijft wel de grootste partij van Vlaanderen, maar verliest veel zetels. In de Oude Vismijn zaten de Oost-Vlaamse kopstukken dan ook lange tijd naar hun smartphone te kijken wie er bij was en wie niet. Vlaams gaat de partij in Oost-Vlaanderen van negen naar zes zetels. Uittredend Europarlementslid Helga Stevens bij voorbeeld, kreeg maar de achtste plaats en is niet herkozen. Andries Gryffroy uit Melle haalde het nipt, en Elke Sleurs raakte vanop de vierde plaats probleemloos verkozen.

Feest bij PVDA en Vlaams Belang, verdriet bij SP.A
Helga Stevens (N-VA, rood jasje) is niet herkozen. Foto: DVH

Voor de Kamer haalde lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt een behoorlijke persoonlijke score, met meer dan 32.000 voorkeurstemmen. “Ik ben daar niet mee bezig. Het is de partij die voor mij telt”, zei ze gisteravond. En die doet het niet zo goed , zeker niet in Gent. Zo is Siegfried Bracke niet herkozen.

Feest bij PVDA en Vlaams Belang, verdriet bij SP.A
Matthias Diependaele (midden) en Anneleen Van Bossuyt (rechts) bekijken samen de verkiezingsresultaten Foto: DVH

De Clercq springt over Yüksel

Bij de liberalen beleefde ook Stephanie D’Hose een spannend avondje: een hele tijd leek het erop dat ze toch niet verkozen zou zijn. Maar naarmate meer Gentse uitslagen geteld waren, raakte dat probleem helemaal van de baan. Op de liberale kamerlijst houdt Open VLD met vier zetels stand in Oost-Vlaanderen. Burgemeester Mathias De Clercq is zelfs vanop de lijstduwersplaats rechtstreeks verkozen dank zij 17.856 voorkeurstemmen, en wint daarmee de slag om het Gentse schepencollege. De Clercq springt over Veli Yüksel die vanop de vierde stek niet verkozen raakte.

De burgemeester is evenwel niet van plan om in de Kamer te zetelen, heeft hij vrijdag nog eens herhaald tegen onze redactie. Eerste opvolger Robby De Caluwé mag zich al opwarmen om zijn zetel in te nemen.

Minstens voorlopig komt dus een eind aan de politieke carrière van Veli Yüksel, die zijn overstap van CD&V naar Open VLD niet heeft kunnen verzilveren, ondanks zijn 11.272 voorkeurstemmen.

Was hij bij CD&V gebleven, dan was dit zeker niet gelukt overigens: CD&V valt naar twee zetels terug voor de Kamer in Oost-Vlaanderen en naar vier voor het Vlaams parlement. Burgemeester Vincent Van Peteghem uit De Pinte is probleemloos verkozen geraakt.

Egbert Lachaert uit Merelbeke haalde vanop de derde plaats 14.637 voorkeurstemmen.

Groene golf levert geen extra Gentse zetels op

In Gent is Groen de grootste partij, maar in de rest van het land was niet echt sprake van een grote groene golf. Voor het Vlaams parlement gaat de partij van twee naar drie zetels, en is Gentenaar Fourat Ben Chikhi niet verkozen. In tegenstelling met burgemeester Mathias De Clercq is eerste schepen Filip Watteeuw ook niet rechtstreeks verkozen: Groenkiezers geven nu eenmaal minder voorkeurstemmen dan liberalen. Watteeuw moest zich tevreden stellen met 7.172 voorkeurstemmen.

Voor de Kamer heeft Evita Willaert, met 11.784 voorkeurstemmen, haar zetel probleemloos kunnen bestendigen.

Feest bij PVDA en Vlaams Belang, verdriet bij SP.A
De groenen gingen met de trein naar Brussel om de verkiezingsuitslag te bekijken. Fourat Ben Chikha (links) is niet verkozen, Evita Willaert (midden). Sara Matthieu (rechts) kan als eerste opvolger maar naar het Europees Parlement als Petra De Sutter afhaakt. Foto: DVH

Pijnlijke nederlaag voor SP.A

De SP.A heeft, zeker in Gent, een pijnlijke verkiezingsnederlaag achter de rug: de partij is nauwelijks nog groter dan Vlaams Belang en PVDA. “We gaan de komende jaren ook de haat moeten bestrijden”, zei Kamerlijsttrekker Joris Vandenbroucke uit Sint-Amandsberg gisteravond. Met 19.493 voorkeurstemmen haalt die overigens geen onaardige persoonlijke score rekening houdend met de omstandigheden. Rudy Coddens haalde er als lijstduwer 7.133. Vlaams verliest SP.A één zetel, maar dat houdt de herverkiezing van Freya Van den Bossche niet tegen. Zij haalde op de tweede plaats van de lijst amper 16.497 voorkeurstemmen. Het zijn er ooit pakken meer geweest.

Feest bij PVDA en Vlaams Belang, verdriet bij SP.A
Freya Van den Bossche (links) en Joris Vandenbroucke (tweede van links) moeten de zware nederlaag van SP.A nog verteren. Foto: BELGA
Feest bij PVDA en Vlaams Belang, verdriet bij SP.A
Ook Elke Sleurs werd herkozen voor het Vlaams Parlement. Foto: DVH
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio