An Capoen (N-VA): “Kiezers hebben frustratie gebundeld in het stemhokje”

An Capoen (N-VA): “Kiezers hebben frustratie gebundeld in het stemhokje”

Foto: N-VA/Imagedesk

West-Vlaams N-VA-kandidate An Capoen verliest haar zetel in het federaal parlement. “Ik wist dat mijn vijfde plaats een strijdplaats was, maar het blijft wat bitter dat ik niet verkozen ben.”

An Capoen, tot voor kort parlementslid voor N-VA, is niet herverkozen voor het federaal parlement. De Brugse pathologe stond op de vijfde plaats op de lijst voor de Kamer. “Ik wist op voorhand dat het strijdplaats was, maar met 13.451 voorkeursstemmen heb ik toch het vierde meeste stemmen”, aldus het voormalig parlementslid. “Dan is dat wel een beetje bitter dat ik niet verkozen ben. Vanaf vandaag ben ik weer gewoon een N-VA-lid, zonder meer.”

De N-VA verliest in totaal acht zetels in de Kamer. “Dat brengt ons terug op het niveau van 2010. Dat is niet dramatisch, we blijven op veel plaatsen de grootste, maar het is geen goed resultaat.”

Capoen heeft geen duidelijke verklaring waarom kiezers zo massaal op het Vlaams Belang hebben gestemd. “Ik vermoedde dat ze erop zouden vooruitgaan. Tijdens gesprekken met mensen op markten of aan de schoolpoort voelde ik dat wel aan. Maar dat het verschil zo groot zou zijn, had ik niet verwacht. Ik ben niet de geknipte persoon om een politieke analyse te maken, maar ik denk dat opgekropte frustraties aan de basis liggen. Veel mensen zijn niet tevreden over de politiek. Ze hebben die kracht gebruikt in het stemhokje.”

Corrigeer

MEER NIEUWS