Tom Van Grieken laat niet in kaarten kijken op persconferentie: “ Een nieuw Vlaams Belang stelt zich constructief op”

Op een persconferentie zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken dat het signaal van de kiezer niet mag genegeerd worden, maar dat zijn partij zich wel constructief zal opstellen. “We zijn bereid het bord af te vegen.”

“Vlaanderen is wakker gewonden in een ander politiek landschap”, verklaarde Tom Van Grieken, verwijzend naar de 18 procent die zijn partij zondag haalde. “Dat signaal mag niet genegeerd worden”.

Initiatief bij De Wever

De Vlaams Belang-voorzitter erkende dat er tijdens de campagne harde woorden gevallen zijn. “Naar mandatarissen, maar ook naar leden”, zei hij. “Maar we zijn bereid om het bord af te vegen. Het initiatief ligt niet bij ons, maar bij Bart De Wever. Hij moet keuzes maken. N-VA heeft wel stemmen verloren, maar is nog steeds de grootste partij. De Wever heeft goed standgehouden. Wij zullen ons constructief opstellen.”

Vlaams Belang zegt de komende dagen naar iedereen te luisteren. “We willen wel benadrukken dat het voor ons veel makkelijker zou zijn om de deur zelf dicht te slaan en ons klaar te maken voor een harde oppositie. Maar als je 18 procent van de stemmen haalt, dan moet je je constructief opstellen. En die zin zit hier in een nieuw Vlaams Belang, dat niet voor de makkelijke weg kiest, maar misschien voor de moeilijke. Een nieuw Vlaams Belang dat niet op een persconferentie de deuren dichtslaat, maar nederig de hand uitsteekt naar de grootste partij van het land, naar de heer Bart De Wever.” Van Grieken zal dat doen met Barbara Pas en Chris Janssens. “Maar we gaan niet onderhandelen voor de camera.”

Frans praten

De Vlaams Belang-voorzitter zei nog dat hij geen felicitaties had ontvangen uit Wallonië. Hij verwacht ook niet meteen een uitnodiging van PS-voorzitter Elio Di Rupo. “Maar ik ga op ieder aanbod in. Met Di Rupo zal dat wel met een tolk moeten zijn, want zijn Nederlands is zo goed als mijn Frans”, klonk het.

Van Grieken erkende niet verbaasd te zijn dat plots het communautaire op de agenda verschijnt, aangezien er aan beide kanten van de taalgrens totaal anders gestemd is. De regeringspartijen hebben volgens hem verloren omdat hun sociaal-economisch programma mislukt is door de tegenstellingen in het land. Breekpunten stelde hij niet voor. “Ik heb respect voor de anderen, maar vraag ook respect voor ons programma.”

Tom Van Grieken laat niet in kaarten kijken op persconferentie: “ Een nieuw Vlaams Belang stelt zich constructief op”
Foto: ISOPIX
Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees