Vlaams Belang miljoenen rijker, N-VA miljoenen armer

Vlaams Belang miljoenen rijker, N-VA miljoenen armer

Feeststemming bij Vlaams Belang. Foto: BELGA

Vlaams Belang krijgt met zijn verkiezingsoverwinning een stevige financiële injectie. De verliezers, waaronder N-VA, zien hun overheidsinkomsten fors slinken.

De Vlaamse politieke partijen worden voor 82 procent gefinancierd door de overheid. Die financiering wordt berekend op basis van de electorale sterkte van de partijen.

De overheidsinkomsten van Vlaams Belang stijgen na 26 mei zo tot meer dan 7,7 miljoen euro per jaar. Dat is 5,5 miljoen meer dan voordien, zo berekenden Gert-Jan Put, Jef Smulders en Bart Maddens van hogeschool Vives.

In de verschillende parlementen krijgt de partij maar liefst zeventig nieuwe medewerkers. Dat brengt het totaal op 87 parlementaire medewerkers.

N-VA verliest geld en mensen

Door haar stemmenverlies ziet de N-VA haar overheidsinkomsten krimpen van 13 miljoen euro tot 10,5 miljoen euro. Dat blijft wel het grootste bedrag van alle partijen. Tegelijk moet de partij het met 25 medewerkers minder stellen. Enkel CD&V verliest volgens Vives nog meer personeel. Daar worden 26 medewerkers geschrapt. De christendemocraten zien bijna twee miljoen euro per jaar verdwijnen.

Groen zit aan de kant van de winnaars en ontvangt vanaf nu jaarlijks ongeveer 4,3 miljoen euro, dat is 750.000 euro meer dan voordien. De partij mag ook 13 nieuwe medewerkers inzetten.

SP.A ziet zijn overheidsinkomsten dalen van 5.924.000 tot 4.525.000. De socialisten moeten het met 17 medewerkers minder doen. Bij Open VLD is het verlies minder. De Vlaamse liberalen zien 720.000 euro minder en moeten 11 mensen laten gaan.

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees