Joodse gemeenschap “betreurt keuze voor extremen”, maar “partijen kunnen breken met het verleden”

De Joodse gemeenschap in ons land betreurt bij monde van het Forum der Joodse Organisaties (FJO) de “keuze voor extremen” bij de verkiezingen van zondag. “Of het nu om het linkse of het rechtse extreem gaat, het is slecht nieuws voor de democratie”, zegt woordvoerder Daniel Werner.

adm

Het FJO doet wel geen expliciete oproep aan de andere partijen om niet met Vlaams Belang of PVDA samen te werken. “Dat is niet aan ons, wij zijn maar een kleine gemeenschap in dit land”, geeft Werner aan. “Het is wel zo dat een samenwerking met hen ons op dit moment niet wenselijk lijkt.”

Werner houdt echter wel een slag om de arm door te stellen dat “partijen kunnen breken met het verleden”, verwijzend naar onder meer N-VA-voorzitter Bart De Wever die zich enkele jaren geleden vanuit de Vlaamse beweging verontschuldigde voor de collaboratie tijdens WOII. “Tot voor enkele jaren bevond meneer De Wever zich in een taboesfeer en hij heeft die ommekeer gemaakt”, zegt Werner. “Dat gezegd zijnde zou er veel moeten gebeuren om dat ook in dit geval te doen.” Werner bevestigt dat het voor het FJO bijvoorbeeld problematisch is dat de Vlaams Belang-top tot op heden verklaart dat ze zich niet schaamt voor het collaboratieverleden.

Aangeboden door onze partners

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees