Francesco Vanderjeugd (Open VLD): “Geen spijt dat ik derde plaats opgaf, maar doet wel pijn”

Francesco Vanderjeugd (Open VLD): “Geen spijt dat ik derde plaats opgaf, maar doet wel pijn”

Foto: Stefaan Beel

Staden -

Het was zondagavond even spannend bij de West-Vlaamse Open Vld. Mercedes Van Volcem speelde een hele tijd haasje over met Francesco Vanderjeugd, vierde op de lijst voor het Vlaams Parlement. Aanvankelijk kreeg zij geen verkiesbare plaats, maar na hevig protest stond Vanderjeugd zijn derde plaats af aan haar. Nu blijkt dat hij daardoor zijn zetel verliest ondanks 18.000 voorkeursstemmen.

“Dat doet pijn natuurlijk”, vertelt de burgemeester van Staden. “Het was razend spannend en het duurde erg lang vooraleer de resultaten bekend waren. We hadden gehoopt op vier zetels, maar uit de peilingen bleek dat dat erg moeilijk zou zijn.”

Spijt heeft Vanderjeugd niet. “Ik heb mijn plaats afgestaan voor de partij. Als ik dat niet had gedaan, jaagden we misschien de Brugse achterban tegen ons in het harnas. Als politicus moet je leren loslaten.”

LEES MEER. Siegfried Bracke (N-VA) niet verkozen, Francesco Vanderjeugd (Open VLD) slachtoffer van zijn ‘grootse daad’

Als hij een les trekt uit het verkiezingsresultaat van zijn partij, dan is het dat de mensen de politici niet meer geloven. “Ons verhaal pakt niet meer. Er is dringend nood aan een eerlijke vorm van politiek.”

Hij hoopt dan ook dat de vele stemmen voor het Vlaams Belang vooral proteststemmen zijn. “De campagne van het Vlaams Belang was degoutant. Ze gebruikten fake news en verspreidden beelden die niet uit onze regio kwamen om stemmen te ronselen.”

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees