Genk in pot 4 bij Champions League-loting: nu al dromen van deze grote namen

Genk in pot 4 bij Champions League-loting: nu al dromen van deze grote namen

Foto: Isosport

Landskampioen KRC Genk is rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Champions League, maar komt bij de loting wellicht in Pot 4 terecht, die van de laagst gerangschikte ploegen.

LEES OOK.Champions League halen wordt loodzware opdracht voor Club Brugge

De Belgische landskampioen kwalificeert zich sinds 2013 telkens al rechtstreeks voor de groepsfase van de Cham­pions League. Na Anderlecht (3x), Club Brugge (2x) en AA Gent is nu KRC Genk de uitverkorene. De 20 tot 30 miljoen euro die daarmee op zak wordt gestoken, is sowieso al een mooi geschenk, maar de club hoopt natuurlijk ook op enkele mooie affiches.

Nu in alle competities de prijzen zijn uitgedeeld, is er al veel meer duidelijkheid over hoe de groep van de kersverse Belgische landskampioen er zou kunnen uitzien. Top­tegenstanders zijn er altijd, maar de ene is al aantrekkelijker dan de andere. Zoals het er nu naar uitziet, is een groep met Manchester City, Real Madrid en Inter Milaan mogelijk. Minder aantrekkelijk is dan weer een groep met Zenit Sint-Petersburg, Shakhtar Donetsk en Salzburg. Voor wie de voorlopige potten bekijkt, is het wel belangrijk te weten dat enkele clubs zich nog door de voorrondes moeten wringen. Daar hoort zelfs Ajax bij, dit seizoen spectaculair tot in de halve finales van de Champions League. Ook FC Porto, Dinamo Kiev, Celtic, FC Kopenhagen en Dinamo Zagreb zijn nog in dat geval. Als zij worden uitgeschakeld, komen ploegen met een lagere ranking in de groepsfase van de Champions League terecht, waardoor Genk eventueel ook nog in Pot 3 kan belanden.

Voor Olympique Lyon is het dan weer noodzakelijk dat Chelsea de Europa League wint. In dat geval is de Franse club immers rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase. Wint Arsenal de Europa ­League, dan moet ook Lyon twee voorronden afwerken.

KRC Genk kan alvast deze datum in de agenda aankruisen: 29 augustus. Dan is de loting voor de groepsfase.

Indeling potten Champions League

We gaan er van uit dat de hoogst geplaatste teams ook telkens doorstoten in de kwalificatierondes. In dat geval betekent het dat Club Brugge niet door de voorrondes zou geraken (lees meer).

POT 1

Tottenham of Liverpool (winnaar finale Champions League)

Arsenal of Chelsea (winnaar finale Europa League)

Barcelona

Manchester City

Juventus

Bayern München

Paris Saint-Germain

Zenit Sint-Petersburg

POT 2

Real Madrid

Atlético Madrid

FC Porto*

Borussia Dortmund

Napoli

Shakhtar Donetsk

Tottenham of Liverpool (verliezer finale Champions League)

Chelsea (als het EL-finale verliest) of Ajax* (als Chelsea EL-finale wint)

POT 3

Ajax* (als Chelsea EL-finale verliest) of Lyon**(als Chelsea EL-finale wint)

Benfica Lissabon

Dinamo Kiev

Bayer Leverkusen

FC Salzburg

Valencia

Internazionale

Celtic Glasgow

POT 4

FC Kopenhagen*

Dinamo Zagreb *

Lokomotiv Moskou

KRC GENK

Galatasaray

RB Leipzig

Atalanta

Lille OSC

* Team moet zich nog wel kwalificeren in de voorrondes.

** Lyon kwalificeert zich rechstreeks voro de CL als Chelsea de Europa League wint.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.