Uittredingsvergoeding: 120.000 euro netto

Bart Staes (Groen) zat 20 jaar in het Europese parlement, maar raakte niet opnieuw verkozen: “Risico van het vak”

Bart Staes (Groen) zat 20 jaar in het Europese parlement, maar raakte niet opnieuw verkozen: “Risico van het vak”

Bart Staes: niet langer Europees Parlementslid Foto: BELGA

Een verkiezingsnacht die tot 5 uur ’s ochtends duurde en een partijbureau dat om 10 uur begon: veel nachtrust was er voor Bart Staes (60) niet bij nu hij na twintig jaar Europees Parlementslid af is. “Niet herverkozen worden, dat is het risico van het vak”, zei hij berustend.

Staes wordt internationaal geroemd als één van de beste parlementairen van Europa. Maar Groen had de ervaren rot op de tweede plaats gezet, ten voordele van de bekende gynaecologe, professor Petra De Sutter. In de hoop om op die manier wel twee zetels binnen te rijven, maar daarvoor kwam de partij iets meer dan 0,5 procent te kort.

“Het zijn de risico’s van het vak”, zegt hij. “Het was een millimetersprint en ik heb hem nipt verloren. Maar ik geef het door in goede handen: Petra zal ook enkele dossiers van mij overnemen.”

“Ik vind het heel erg voor hem”, zegt Petra De Sutter. “Bart was mijn mentor in de politiek, ik heb alles van hem geleerd. Ik heb hard gevloekt toen ik het zag, maar zo gaat het in de politiek. Het is een zware erfenis om zijn sublieme werk verder te zetten.”

Als Europarlementariër heeft Staes overigens recht op een uittredingsvergoeding. Die bijdrage wordt berekend op dezelfde basis als bij vertegenwoordigers in de Kamer of het Vlaams Parlement: een maand wedde per gezeteld jaar, met een minimum van zes maanden en een maximum van 24 maanden. In het geval van Staes is dat dus zo’n 120.000 euro netto, het equivalent van 20 maanden loon. Het staat de politici vrij die vergoeding op te nemen, maar Staes is dat sowieso wel van plan. “Ik heb er recht op, dus ik zie geen enkele reden om dat niet te doen zolang ik geen andere job heb. Maar natuurlijk zal ik mijn expertise de komende maanden en jaren inzetten voor iedereen die dat wil. En dat zal ik gratis doen.”

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees