Bart De Wever bood ontslag aan maar partijtop weigerde: “Een voorzitter pakt de nederlaag”

Bart De Wever bood ontslag aan maar partijtop weigerde: “Een voorzitter pakt de nederlaag”

Foto: Photo News

Bart De Wever bood zondag zijn ontslag aan als N-VA-voorzitter na de tegenvallende verkiezingsresultaten. Dat blijkt uit het televisieprogramma ‘Jambers in de Politiek’ op VTM. “Een voorzitter trekt de campagne, een voorzitter pakt de nederlaag en dan moet je aan vervanging denken.”

Toen de eerste resultaten rond 17.00 uur binnenstroomden, waren de cijfers barslecht voor de partij van De Wever en even zag het er naar uit dat ze een derde van hun kiezers zouden verliezen. “Toen dacht ik: ik kan u heel gelukkig maken en als een vrij man thuiskomen, verlost van verantwoordelijkheden”, zegt De Wever tegen zijn vrouw in de aflevering.

Eerste resultaten

“De eerste resultaten zijn barslecht. We gaan wakker worden in een ander land. Alweer.” De Wever vroeg aan Geert Bourgeois, Jan Jambon, Theo Francken en de ondervoorzitters of ze geen snelle wissel moesten doorvoeren. “Zij vonden dat een heel slecht idee. En uiteindelijk vond ik dat ook want het zou de partij volledig in chaos hebben gestort.” Tegen de avond werden de resultaten voor N-VA iets beter: “De knock-out veranderde in een uppercut.”

Ook maakte De Wever zich zorgen over het lot van Wouter Beke, de voorzitter van CD&V, die eveneens een nederlaag leed. “Je moet gaan praten maar met wie? Beke zijn laatste dagen zullen nu ook wel geteld zijn, die kan dat toch niet houden.”

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees