De Giro in 60 seconden: De Gendt en Bakelants tonen zich, jonge Fransman triomfeert en Movistar imponeert

De Giro in 60 seconden: De Gendt en Bakelants tonen zich, jonge Fransman triomfeert en Movistar imponeert

In de Ronde van Italië waren ze vandaag toe aan de zeventiende etappe. Wat moet u weten over de rit tussen Commezzadura en Antholz. Lees hier de bondige samenvatting.

Hoe verliep de etappe? Strijd op twee fronten. Achttien aanvallers mochten onderling uitmaken voor wie de dagzege was, de favorieten vonden in de laatste kilometers nog terrein om elkaar enkele seconden af te vangen en een mentale tik uit te delen. Best leuk om zien dus.

De laatste kilometer? Nans Peters liet zijn medevluchters met nog vijftien kilometer te rijden in de steek. De verwachte terugval in de lastigere slotkilometers bleef uit. Meer zelfs, de Fransman bouwde zijn voorsprong nog uit en reed meer dan verdiend naar zijn eerste profzege ooit.

Wat deden de favorieten? Elkaar bestoken. Mikel Landa viel in de hellende slotkilometers aan in een poging om het derde podiumtrapje van Roglic te bedreigen. Het leverde hem negentien seconden tijdswinst op. Carapaz sleepte ook nog een bonusje uit de brand. Hij vergrootte zijn voorsprong met zeven seconden en deelde alweer een mentaal tikje uit.

Wat deden de Belgen? De Gendt en Bakelants vielen aan en zaten in de goede vlucht. Bakelants besloot dan nog eens een half uurtje voor de rest uit te gaan rijden. “Had ik beter niet gedaan”, gaf hij achteraf toe. Maar wie niet probeert, zal ook niet winnen. Thomas De Gendt moest in de slotfase eveneens zijn meerdere erkennen in de ‘lichtere’ klimmers. Geen top tien voor onze landgenoten.

Is er iets dat u nog moet weten? Roze trui Richard Carapaz vierde vandaag zijn 26ste verjaardag en trakteerde zichzelf op enkele bonusseconden tegenover zijn eerste achtervolgers. Met uitzondering van de mannen van Movistar lijkt zowat iedereen op zijn tandvlees te zitten. Zelfs Vincenzo Nibali moest passen toen Carapaz in de slotkilometers demarreerde.

Rituitslag:

1. Nans Peters (Fra)

2. Esteban Chaves (Col) op 1’34’"

3. Davide Formolo (Ita) op 1’51”

4. Fausto Masnada (Ita)

5. Krists Neilands (Let)

6. Tanel Kangert (Est) op 2’02”

7. Valerio Conti (Ita) op 2’08”

8. Gianluca Brambilla (Ita)

9. Chris Hamilton (Aus) op 2’22”

10. Andrea Vendrame (Ita) op 2’34”

Algemeen klassement:

1. Richard Carapaz (Ecu)

2. Vincenzo Nibali (Ita) op 1’54”

3. Primoz Roglic (Slo) op 2’16”

4. Mikel Landa (Spa) op 3’03”

5. Bauke Mollema (Ned) op 5’07”

6. Miguel Angel Lopez (Col) op 6’17”

7. Rafal Majka (Pol) op 6’48”

8. Simon Yates (GBr) op 7’13”

9. Pavel Sivakov (Rus) op 8’21”

10. Davide Formolo (Ita) op 8’59”

Etappe van donderdag: De start in Valdaora ligt op duizend meter boven de zeespiegel, de finish in Santa Maria di Sala op nauwelijks dertien meter. Kortom, 222 kilometer in dalende lijn, dat smeekt om een massaspurt. Met Ackermann (Bora) en Démare (FDJ) zijn er echter nog maar twee spurters(ploegen) in koers. Zal dat volstaan om de boel te controleren?

Tweets van de dag: Met een ploegmaat als Oliver Naesen ben je altijd verzekerd van steun op de sociale media.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.