Zulte

Op vrijdag 31 mei, zaterdag 1 en zondag 2 juni heb je vrije toegang tussen 9 en 17 u in de Sint-Petrus- en Pauluskerk in Zulte om de glasramen, die er geplaatst zijn na de Eerste Wereldoorlog te gaan bezichtigen. Op zaterdag en zondag is er op aanvraag begeleiding door een gids. Je betaalt daarvoor een vrije bijdrage. Meer info bij Marcel Van Oost via tel. 0470 36 73 93 of  marcel.van.oost1@telenet.be.

De 3 Leernes

De kerkraden van de drie Leernes, het comité Bachte Grot en de Gezinsbond organiseren op Open Kerkendag, zondag 2 juni, een fietstocht met als thema ‘Emoties’ langs de kapelletjes in Deinze en Nevele. Deelnemen is gratis. Een bewegwijzerde fietstocht vertrekt aan de Sint-Martinuskerk in Sint-Martens-Leerne en eveneens aan Bachte Grot. Je kan starten tussen 13.30 u. en 14.30 u. voor een tocht van 23 km. Via Maria-Leerne gaat het naar de Vrijheidskapel, vervolgens naar de Raesboomkapel, naar Bachte Grot en nog 13 andere kapellen in de wijde omgeving. Hier en daar is er deskundige uitleg en een versnapering voor de deelnemers. Alle kerken van de drie Leernes zijn open op zondag 2 juni 2019.

Poesele

In de Sint-Laurentiuskerk in Poesele is er zondag tussen 10 en 18 u een vrij orgelpodium op het beschermde Louis Lovaertorgel uit 1870. Het meubel werd ontworpen door de neogotiek architect Florimond Van de Poele en werd vervaardigd door Leonard Blanchard uit Sint-Denijs-Westrem. Er is een tentoonstelling met aandacht voor enkele Meetjeslandse meesters zoals Theodoor Janssens (1852-1899) en zijn opvolger Felix Beryngier (1871-1926) uit Nevele.

Open Kerken

Begin juni zetten Open Kerken jaarlijks het religieus erfgoed in onze streken in de kijker. Dit jaar is dat op zaterdag 1 en zondag 2 juni. Meer dan 500 gebedshuizen in België, Luxemburg en Oost-Frankrijk zullen dan toegankelijk zijn voor het grote publiek. De meeste activiteiten zijn volledig gratis. Vorig jaar lokte dit evenement zo'n 80.000 bezoekers.

De twaalfde editie van de Open Kerkendagen verloopt onder het motto 'Emoties'. ‘Gebedshuizen hebben niet alleen waarde voor de gelovigen', zo stellen de organisatoren in hun brochure, 'maar ze raken ook de omwonenden die ongeacht hun religieuze overtuiging gehecht zijn aan dit baken in hun leefomgeving, ze bekoren toeristen op zoek naar unieke verhalen en de vele bezoekers met een passie voor geschiedenis en erfgoed.'

Op de website www.openchurches.eu zijn foto's, ontdekkingsroutes, video's, links en culturele evenementen te vinden. Zo kan je op jouw desktop of smartphone gemakkelijk weten welke kerken in uw directe omgeving deelnemen aan de Open Kerkendagen. Open Kerken creëerde erfgoedroutes tussen de kerktorens zowel in Vlaanderen als in Wallonië. De brochures zijn beschikbaar bij de lokale toeristische dienst.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio