Uw tuin: een belangrijk wapen in de strijd tegen gevaarlijke hittegolven in de stad

Uw tuin: een belangrijk wapen in de strijd tegen gevaarlijke hittegolven in de stad

Dit gezin zocht verkoeling in het Sluispark tijdens de hittegolf in 2018. Met weerstations (boven) wil de unief de situatie meten. Foto: jph

Leuven -

KU Leuven-onderzoekers gaan de komende maanden de impact van groen op de temperatuur in Leuven in kaart brengen om het hitte-eilandeffect tegen te gaan. Ze zijn hiervoor nog op zoek naar Leuvenaars die in hun tuin een weerstation willen plaatsen.

Tussen 2010 en 2016 lag het aantal hittegolfdagen in Leuven maar liefst vijf keer hoger dan in de landelijke gebieden van het Hageland. Daarbij is de nachtelijke temperatuur op hittegolfdagen in steden gemiddeld enkele graden, met uitschieters tot zeven à acht graden, hoger dan op het platteland.

Medische gevolgen

“Dat lijkt niet zo heel veel, maar deze stedelijke hittestress heeft wel degelijk medische consequenties. Dit is vooral zo voor bejaarden, mensen met hart- en vaatziekten en ademhalingsproblemen, en jonge kinderen die door de nachtelijke hitte verder verzwakken”, vertelt Ben Somers van de afdeling Bos, Natuur en Landschap van KU Leuven die het onderzoek rond het hitte-eilandeffect leidt in samenwerking met Leuven 2030. “Indirect zijn er de laatste jaren steeds meer mensen die hieraan sterven en in de context van klimaatopwarming wordt verwacht dat dit probleem alleen maar groter zal worden in de toekomst.”

Een van de manieren om dit te voorkomen, is door meer groen in de stad. “Groen en water zorgen voor een lagere temperatuur. Planten koelen overdag hun omgeving actief af door verdamping via de huidmondjes van bladeren. We noemen dat evapotranspiratie. Een boom kan zo in de zomer ongeveer 400 liter per dag verdampen. De onttrokken energie uit de omgeving resulteert in een lokale afkoeling van de luchttemperatuur. De vraag is echter op welke plaatsen en op welke manier groene zones in de stad best georganiseerd worden. Is het bijvoorbeeld beter om één groot park in het centrum van de stad te hebben, of allemaal kleine parkjes verspreid over de stad? Op dergelijke zaken willen we met dit project een antwoord bieden.”

Duurzame tuinen

“In het bijzonder focussen we op tuinen”, vervolgt Somers. “We willen aantonen dat de inrichting en positie van een tuin in het stedelijke landschap een invloed heeft op de temperatuur. Iedereen doet nu maar wat terwijl tuinen een belangrijk deel zijn van het landgebruik in Vlaanderen. Als we met zijn allen onze tuinen op een duurzame manier zouden inrichten, kunnen we effectief een impact hebben op het stedelijke klimaat.”

Uw tuin: een belangrijk wapen in de strijd tegen gevaarlijke hittegolven in de stad
De onderzoekers willen het groen in Leuven zo accuraat mogelijk in beeld brengen. Foto: KU Leuven

Eerst en vooral gaan de onderzoekers met luchtfoto's en satellietbeelden het Leuvense groen zo gedetailleerd mogelijk in kaart brengen. “Om dit te kunnen verifiëren, zoeken we mensen die hun tuin willen openstellen zodat we onze kaarten kunnen valideren”, aldus Somers.

Weerstations

Daarnaast zoeken ze ook een veertigtal Leuvenaars die minstens een jaar lang een weerstation in hun tuin willen plaatsen. De onderzoekers komen de toestellen van 20 op 40 centimeter zelf in de tuin installeren op een houten paal van ongeveer twee meter hoog. Geïnteresseerde Leuvenaars kunnen tot en met 16 juni een mailtje sturen met hun adres naar ben.somers@kuleuven.be.

Corrigeer

MEER NIEUWS