Nieuwe verkeersregels laten camera’s toe om autonoom boetes uit te delen, maar politie is daar niet klaar voor

Nieuwe verkeersregels laten camera’s toe om autonoom boetes uit te delen, maar politie is daar niet klaar voor

Foto: Jozef Croughs

Binnenkort mogen slimme camera’s langs onze wegen volledig autonoom boetes uitdelen. Wie door een slimme camera betrapt wordt op onder andere het blokkeren van een kruispunt, rijden op een spitsstrook buiten de spits, tegen de richting rijden… zal zonder tussenkomst van een agent een boete in de bus krijgen. Er is echter één probleem: de voorbereidingen die de politie moet treffen, zullen niet op tijd klaar zijn. Dat meldt VTM Nieuws.

De lijst van overtredingen die met behulp van automatische apparaten (zoals een slimme camera) zonder fysieke aanwezigheid van een agent kunnen worden vastgesteld, wordt vanaf 1 juli uitgebreid.

Het gaat om overtredingen zoals tegen de rijrichting rijden, een kruispunt blokkeren of tegen de richting in rijden. Daarnaast zijn alle overtredingen die betrekking hebben op het inhalen toegevoegd aan de lijst. Op termijn is het de bedoeling dat de slimme camera’s ook gsm-gebruik achter het stuur kunne detecteren. De slimme camera’s zullen boetes tot 174 euro uitschrijven.

Er is echter een groot probleem. De politie zal niet op tijd klaar zijn met de technische voorbereidingen om het systeem te kunnen gebruiken. Zo moeten verschillende camera’s nog gehomologeerd worden en zijn er nog problemen met de software. “Er zijn nog een aantal technische zaken die moeten gebeuren vooraleer we kunnen overgaan tot het beboeten via die camerasystemen”, zegt een woordvoerder van het federaal parket aan VTM.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees