VUB-professor mag toch naar Syrië om kinderen van Belgische jihadisten te verzorgen

VUB-professor mag toch naar Syrië om kinderen van Belgische jihadisten te verzorgen

VUB-professor Gerrit Loots mag nu toch met een team medewerkers naar het noordoosten van Syrië vertrekken, om de ernstig zieke kinderen van Belgische Syriëstrijders te gaan verzorgen. Een maand geleden werd zijn humanitaire missie op het laatste moment afgelast, omdat de Koerden hem geen toegang tot de kampen wilden geven.

Loots vertrekt nu samen met een chirurg, met een arts die in Afrika met ondervoede kinderen werkte, en met een kinderarts-spoedarts. “De nadruk ligt nu echt op een medische interventie, en niet meer op de psychologische tests van kinderen”, zegt Loots, die in oktober 2018 de kampen een eerste keer bezocht.

Al minstens drie Belgische kinderen zijn de afgelopen winter in de kampen gestorven. Loots liet eerder al verstaan dat hij de zwaarst gewonde kinderen terug mee naar België wil nemen. “Ik heb daarover vergaderd met het kabinet Buitenlandse Zaken”, zegt Loots. “We kunnen dat niet doen zonder de toestemming van de Belgische overheid.” Volgens Loots zijn er nog geen knopen doorgehakt, en heeft het kabinet hem gevraagd om hen tijdens zijn missie verder van de toestand op de hoogte te houden.

“In de kampen groeit de wanhoop dat ze niet meer naar België zullen terugkeren”, zegt Loots.

Dunja Mijatovic, binnen de Raad van Europa bevoegd voor de Mensenrechten, drong er deze week op aan dat alle Europese lidstaten hun eigen kinderen, als ook hun moeders, snel zouden repatriëren.

Corrigeer

NIEUWS