camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Vanaf 1 september kan Cindy (tweede van links) verpleegkunde studeren in WZC Het Park in Neeroeteren.  RL

Met MOVE wordt les naar studenten gebracht zodat die makkelijker gezin, job en studeren kunnen combineren

Leren voor verpleegkundige kan nu ook in rusthuis

Maaseik

-

Volwassen studenten kunnen vanaf 1 september ook in een rustoord of ziekenhuis in de buurt voor verpleger leren. HBO Verpleegkunde Genk start daar als eerste in Limburg mee. Zo moet het makkelijker zijn om een gezin, een job en studeren te combineren.

“We starten op drie locaties in een woon-zorgcentrum: in Neeroeteren, Beringen en Lanaken. Achteraf kunnen de studenten dan naar ziekenhuizen Maas en Kempen in Maaseik, ZOL in Genk en Sint-Franciscus in Heusden-Zolder, waar ze weer andere vaardigheden leren”, zegt directeur Christien Vranken van de HBO-opleiding verpleegkunde.

Waarom de verhuizing? “De opleiding blijft ook op onze LiZa-campus in Genk. Maar we horen steeds vaker dat de dagopleiding niet zo makkelijk te combineren is met familie, het sociaal leven, de job. Eén op vier van onze studenten is ook ouder dan 30 jaar. Voor een jonge mama maakt het bijvoorbeeld een heel verschil als je niet meer twee keer 40 minuten naar Genk moet rijden, maar vlakbij huis in woon-zorgcentrum Het Park in Neeroeteren naar de les kan.”

De opleiding duurt drie jaar, zowat twee jaar kan je afleggen in het rustoord en de ziekenhuizen. “Met Modulaire Opleiding Verpleegkunde Extern (MOVE) brengen we de les letterlijk naar de studenten. Dit is helemaal nieuw voor Limburg. Uiteraard gaan de studenten ook nog op andere plaatsen op stage.”

Meteen in het werkveld

Cindy Smeets HBO-studente verpleegkunde “Mijn dochter is heel enthousiast dat ik weer ga studeren, ze zegt op school al dat mama dokter wordt”

In de woon-zorgcentra (en de ziekenhuizen) zijn de studenten meer dan welkom. “Omdat je zo naadloos van de theorie op de praktijk aansluit. Ik heb zelf verpleegkunde gestudeerd. Tot mijn eerste stagedag had ik nog nooit een patiënt of zieke gezien. Dat zijn confronterende momenten, een aantal studenten haakt dan zelfs af. Terwijl je nu meteen in het werkveld staat”, zegt directeur Johan Wynen van Het Park. “Ook voor ons heeft het een grote meerwaarde. Als groep investeren we de komende jaren 100 miljoen in gebouwen. Maar je moet daar ook goed personeel voor kunnen vinden.”

Ook studenten uit Nederland hopen ze te ronselen, gezien het tekort aan verpleegkundigen op de arbeidsmarkt. “In Maaseik zitten heel wat Nederlandse leerlingen, maar de stap naar de opleiding in Genk is vaak nog te groot. Het zou wel moeten kunnen als de lessen in Neeroeteren zijn.”

Samen huiswerk maken

Cindy Smeets (36) is alvast een van de starters op 1 september. “Ik zou liefst vandaag beginnen”, lacht de Maaseikse mama met een dochter van 9 jaar. “Na school ben ik meteen in een champignonkwekerij gaan werken, ik wilde mijn eigen geld verdienen. Daarna heb ik verschillende jaren met hart en ziel in de logistieke sector gewerkt. Tot ik door omstandigheden moest stoppen. Bij de VDAB ben ik dan loopbaanbegeleiding gaan volgen: daaruit bleek dat ik sterk was in zorg en sociale vaardigheden. Waarom zou ik niet verpleegkunde studeren, stelden ze voor. Wat ik eerst echt niet zag zitten, ik had sinds mijn 18 jaar geen school meer gezien. Maar ik was verkocht toen ik op LiZa kwam en hoorde van dit nieuwe systeem. Ideaal, vlakbij huis. Mijn dochter is heel enthousiast, ze vertelt op school zelfs al dat mama dokter wordt. Binnenkort zitten we samen aan tafel huiswerk te maken ...”

“Dat vinden wij ook belangrijk, met deze opleiding willen we deze talenten veel meer aanboren: mensen die niet de kans hebben gehad om te studeren of na het middelbaar meteen gingen werken”, zegt docente Kristel Grondelaers.

Wie in aanmerking komt? “Iedereen, een vooropleiding is niet nodig. Zelfs een diploma secundair hoeft niet, maar je moet dan wel een toelatingsproef afleggen.”