FOTO. Voedselbos 'De Zoetenhof' is ecologisch pareltje in de Burgstraat

De Velt-Ecotuindagen zorgden afgelopen weekend ook in onze regio voor een paar verrassend groene pareltjes. Het Voedselbos 'De Zoetenhof' in de Burgstraat, een beetje verborgen aan het smalle pad ter hoogte van huisnummers 25 en 27, was het meest opvallende. Op de voormalige paardenweide werden begin 2018 de eerste bomen geplant. Een jaar later is het een domein van een hectare met 200 soorten bomen en heesters en 300 soorten struiken in verschillende lagen.

Een voedselbos is eigenlijk een gesloten kringloopsysteem, waarin insecten en dieren gedijen. Bovendien brengt het ook nog eens vruchten voort. Het is geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos, met momenteel vooral beplantingseilanden voor hoge en lage (fruit)bomen. Heesters, loofbomen en hagen wisselen er af met kleinere ruimtes, waar dan weer kruiden en eetbare planten groeien. Op termijn moeten er tot zeven plantlagen komen. Verschillende lagen vegetatie zorgen er voor dat er veel minder ziektes en plagen opduiken. Kunstmest en pesticide zijn uiteraard uit den boze. Het grootste deel van de beplanting is meerjarig, zodat het onderhoud een stuk arbeidsvriendelijker is. De grond wordt ook niet elk jaar overhoop gehaald, waardoor vogels,dieren en insecten er niet permanent worden verstoord in hun doen en laten. 

Tijdens de open dagen in 'De Zoetenhof' van Philippe Vandewalle was er een mooi uitgestippeld parcours met info en tips over hoe en waarom gras maaien, de samenstelling van compost, het plaatsen van takkenwallen, de verschillende soorten vegetatie, en zoveel meer. Via een uitgestippeld fietsplan konden natuurliefhebbers en dagjesmensen ook in de andere ecotuinen in de Doornzelestraat op Lochristi-Hijfte en de Oude Veldstraat in Zaffelare een kijkje gaan nemen. 

Wie graag eens een handje toesteekt in zo'n ecotuin: in de Burgstraat is het werkdag elke laatste zaterdag van de maand. Van 9.30 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 17 uur. Iedereen is welkom, in de voormiddag of namiddag, of voor een uurtje. Liefst eerst een seintje op 0498 77 17 83 of een mailtje naar philieve@telenet.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio