Wat moet u onthouden van dag 10 op Roland Garros? Kirsten Flipkens en de clash der clashes

Wat moet u onthouden van dag 10 op Roland Garros? Kirsten Flipkens en de clash der clashes

Wat moet u onthouden van dag 10 op Roland Garros? Onze tenniswatcher Marc Vermeiren maakt dagelijks een korte samenvatting.

De Belgen

Kirsten Flipkens leek na haar nederlaag in de eerste ronde tegen Monica Puig even genoeg te hebben van Parijs en zijn gravelgewroet. Het gras van Wimbledon wenkte, waar haar vaardige techniek kan floreren. Of ze volgend jaar nog zou terugkeren, bleef zelfs baden in een flou artistique. En kijk, een dag of tien later loopt ze nog steeds rond aan de Boulevard d’Auteuil. Aan de zijde van de Zweedse Johanna Larson boekt Flipkens zelfs haar beste grand slam-resultaat in haar lange loopbaan. Na een zege in drie sets tegen een Amerikaans/Tsjechisch duo prijkt de 33-jarige Antwerpse in de halve finale. Haar beste major kende ze als enkelspeelster in Wimbledon 2013, waar ze de laatste vier bereikte.

Ook Elise Mertens hoopt vandaag (begin rond 14u30) die fase te halen. Als dubbelspeelster kende de Limburgse, gekoppeld aan de Wit-Russische Aryna Sabalenka, dit seizoen al succes in Indian Wells en Miami. Mertens/Sabelenka bekampen een Oekraiëns/Letse combinatie. De beide Belgen kunnen mekaar overigens pas in de finale tegen komen.

De vedetten?

Heel Parijs heeft het slechts over een ding: de clash der clashes. Vrijdag kijken Rafael Nadal en Roger Federer mekaar in de halve finale voor de 38ste keer in de ogen, waarbij de Spanjaard 25 keer primus was. Federer had zich zonder noemenswaardige tegenstand doorheen de eerste vier rondes gewerkt, maar Stan Wawrinka vormde niet onverwacht wel een behoorlijk obstakel: 7-6 (7/4), 4-6, 7-6 (7/5) en 6-4 in drieënhalf uur. Federer moest gisteren voor het eerst in deze editie een set prijsgeven en had twee tiebreaks nodig om het uiteindelijk te redden. Van dat gewriemel had Nadal allemaal geen last van. Zijn jongste hapje heette Kei Nishikori, een brave Japanner die draafde wat hij kon, maar overal te kort kwam: 6-1, 6-1, 6-3. Zo blijft David Goffin dus de enige RG-bewoner die dit jaar Nadal een setje kon ontfutselen. Chapeau voor de Luikenaar.

LEES OOK. Clash tussen Rafael Nadal en Roger Federer in halve finales, Konta eerste halve finaliste bij de vrouwen

Uitkijken naar?

Bij de vrouwen is Simona Halep de last girl standing van de atletische aristocratie. De titelverdedigster krijgt nu Amanda Anisimova voorgeschoteld, een Amerikaanse van 17 jaar die geboren is in Freehold, New Jersey. En dat is de plek waar de grote Bruce Springsteen opgegroeid is. Onze steun heeft AA alvast. In de mannenafdeling is de confrontatie tussen Alexander Zverev en Novak Djokovic de uitschieter.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.