Deze namen van verenigingen zal je niet snel vergeten: waarom deze groepen ‘De Orde van de Ezel’, WC ‘Vet te veel’ en (f)art heten

Deze namen van verenigingen zal je niet snel vergeten: waarom deze groepen ‘De Orde van de Ezel’, WC ‘Vet te veel’ en (f)art heten
/ Kuurne / Gent / Diepenbeek / Borgerhout / Mere -

Vlaanderen telt veel verenigingen, enorm veel verenigingen. Maar liefst 45.000 om precies te zijn. Heel wat groepen houden het bij een simpele naam zoals Chiro Bouwel, volleybalploeg De Springers of de Snorrenclub. Maar deze bestuursleden gooiden het over een andere boeg. Ze doopten hun verenigingen (f)Art, De Orde van de Ezel of WC Vet te veel. In het kader van de Plezantste Vereniging kozen wij er enkele opvallende namen uit en vroegen hen wat hen in godsnaam bezielde om net voor die naam te kiezen.

Stem hier om jouw favoriete vereniging tot Plezantste Vereniging te kronen.

Bij vereniging Beat Me Up Scotty? Daar vind je geen Star Trek-fans, maar wel een percussieband. Is De Bezemzanger dan een koor? Absoluut niet, zo zeggen de houders van vinken daar. En schuimen de Objectieve Kaaischuimers echt alle kaaien af? Ook niet, zo blijkt: ze brouwen bier.

Enkele opmerkelijke namen op de kaart.

(Lees verder onder het overzicht)

LEES OOK. Zo plezant vinden Vlamingen het verenigingsleven: hoeveel zijn er eigenlijk? En welke is het populairst?

Achter enkele namen zit een bijzonder verhaal, en dus voelden we de bestuursleden aan de tand. Waarom kozen ze precies voor hun vreemde naam?

Orde van de Ezel - Kuurne

Bij de Orde van de Ezel uit Kuurne is in de verste verte geen ezel te bespeuren. En toch noemt ondervoorzitter Bert Demeulemeester zich trots ‘Meester van de Orde van de Ezel’. Waarom? Omdat het allemaal te maken heeft met de legendes van Kuurne.

“Kuurne is de kleine gemeente nabij Kortrijk, waar de grote stad in het verleden al haar groenteteelt kwam halen”, aldus Demeulemeester. “Op maandagmorgen trokken de landbouwers dan ook met hun volgeladen karren naar de stad. En die werden getrokken door ezeltjes. Met hun hoeven over de kasseien maakten ze alle bewoners wakker. En die wisten: Ah, daar zijn de ezels van Kuurne!

Deze namen van verenigingen zal je niet snel vergeten: waarom deze groepen ‘De Orde van de Ezel’, WC ‘Vet te veel’ en (f)art heten
De Orde van de Ezel met grootmeester Eddy Lafaut en lid Joost De Smet. En uiteraard een lichtgevende ezel. Foto: eva

Toen er in het jaar 1975 een club kwam die zijn opbrengsten aan lokale goede doelen wou schenken, was het dan ook meteen duidelijk hoe die zou heten. “De Orde van de Ezel was geboren. En we zijn héél fier op die naam, we maken er continu gebruik van. Zo organiseren we bijvoorbeeld ook Kuurne Balkt, kiezen we een Koning Ezel als ambassadeur voor de gemeente en hebben we een Ezelbier.”

Of hij niet liever gezien had dat een stoerder dier zoals bijvoorbeeld een stier de kar had getrokken? “Absoluut niet. Ezels zijn ook héél intelligent, hé. Ze zijn slimmer dan een paard, heerlijk koppig en hebben een heel groot doorzettingsvermogen. Ik heb er zelfs drie in mijn tuin staan, omdat ik er zo fier op ben”, lacht Demeulemeester.

(f)art - Gent

“We waren duidelijk niet in het Engels aan het denken toen we tussen pot en pint over onze naam bezig waren”, lacht medestichter Marnix Detollenaere, wanneer we hem vragen waar de naam (f)art vandaan komt. Want in de internationale voertaal klinkt zijn organisatie natuurlijk als... een scheet. “Als we op (f)art-reis gaan naar Engelstalig gebied, dan hoor je heel vaak: Wablief? Ze denken heel vaak dat het om een mopje gaat. Maar dat is het eigenlijk niet.”

Er zit wel degelijk een hele logica achter de naamgeving van de Gentse vereniging. “De art staat uiteraard voor kunst. En die f wilden we erbij om ons fotografisch perspectief te benadrukken. Want dat was wat we eind jaren 90 wilden doen: nadat onze avondschool fotografie erop zat kunstzinnig werken met onze camera’s.”

LEES OOK. QUIZ. Welke totem hoort bij welke bekende belg?

Maar achteraf beseften ze meer en meer dat die artistieke betekenis wat verloren ging door het Engelse taalmopje. “Na de zoveelste opmerking dachten we wel: Oei. Maar de naam veranderen zouden we nu ook niet doen, hoor. Het is een beetje een begrip geworden en de mensen vergeten ons niet snel”, lacht Detollenaere.

Deze namen van verenigingen zal je niet snel vergeten: waarom deze groepen ‘De Orde van de Ezel’, WC ‘Vet te veel’ en (f)art heten
Foto: Shutterstock

Wielerclub Vet te veel - Diepenbeek

Een wielerclub die zijn naam baseert op vetgehaltes? Die bestaat. Meer zelfs: er bestaan er twee van. En allebei bevinden ze zich in Diepenbeek: wielerclub Vet te veel en wielerclub Vet te min. Met hun naam lijken ze streng te zijn, maar in de praktijk komt het zo nauw niet als je een vetrolletje te veel of te weinig hebt. “Iedereen die wilt, mag zeker meerijden. Het maakt niet uit hoe je eruitziet”, vertelt ancien Irene Speelmans van Vet te min.

De naam zal wellicht eerder een grapje uit de geschiedenis zijn, denk Irene. Al is de exacte ontstaansgeschiedenis ook bij het oudste lid van de groep niet meer volledig bekend. “Het begon in ieder geval allemaal met wielerclub Vet te veel. Ze zullen beginnen rijden zijn omdat ze er wat warmpjes inzaten, denk ik. Dat deden ze enkel op zondagvoormiddag, enkel met de mannen. Maar wij wilden ook wel fietsen op woensdag, met een gemengde ploeg. En dus zijn we een zusterorganisatie gestart: wielerclub Vet te min”, legt ze uit. Of de leden van haar team opvallend smaller zijn dan die van de andere ploeg? “Dat zou ik niet durven te zeggen, hoor”, lacht ze.

En oh ja, soms wordt de wielerclub ook afgekort als WC. WC Vet te veel.

Bad van Marie - Borgerhout

Wie denkt dat ergens in deze vereniging een naakte Marie in een bad zit, krijgt een iets minder pikant antwoord: Helaas, geen Marie. Maar dat wil niet zeggen dat het in het ‘Bad van Marie’ niet spannend is, integendeel.

“Wie bij Bad van Marie een ticketje voor een stadsrally boekt, zal al snel beseffen dat niets is wat het lijkt. Als je bijvoorbeeld een toevallige voorbijganger helpt, verschijnt er later op een tablet een vraag over die ontmoeting. Want zo toevallig was het allemaal niet. De fictie wordt bij ons gewoon realiteit en andersom”, legt artistiek leider Peter Boenens uit. Het Bad van Marie is dus eigenlijk een metafoor voor het publiek dat – meestal op locatie – ondergedompeld wordt in fictie. En waarom dan Marie? Dat verwijst naar au bain-marie, een manier van koken, waarbij eten in water wordt gedompeld.

Nu, dat is het officiële verhaal, maar eigenlijk is dat niet de oorspronkelijke naam. “De vzw heette eerst vzw zakdoek. Maar daar kan je toch niet mee verder? Toen ik de vereniging weer wakker wilde maken, begonnen we te brainstormen. Eén van de aanwezigen zei plots: Maar in wat? en ik verstond Marie in bad. Dat vond ik nu net een beetje té veel een blote vrouw in bad uitstralen, maar omgekeerd heeft het wel iets”, aldus Boenens.

LEES OOK. Ga mee op zoek naar de Plezantste Vereniging in jouw gemeente: stem je favoriet naar de top

Mag’et ewa Miejer zen? - Erpe-Mere

Miejer voor de vrienden. Of Mere, een klein dorpje van Erpe-Mere. Dat wist een groep vrienden te inspireren tot een opmerkelijke groepsnaam. “In ons dialect staat Miejer niet alleen voor Mere, maar ook voor meer. Onze naam betekent in het beschaafd Nederlands dus Mag het wat meer zijn?” legt Peter D’Herde uit, initiatiefnemer van de vereniging.

En dat was ideaal, want samen met enkele vrienden kwam hij in 2013 op het idee om aan de plaatselijke kermis een cultureel luik toe te voegen. “Voor ons mocht de kermis meer zijn dan pensen, attracties en kraampjes. Sindsdien voegen wij aan het eerste weekend van de kermisweek een divers programma toe, met optredens, muziek en voorstellingen.”

In briefwisseling durft hij het al eens te hebben over MEEMZ. “Anders is onze naam nogal wat lang om te typen”, lacht hij. “Maar in de volksmond is de hele zin heel bekend. De naam begint zelfs wat te leven. Lokale cafés beginnen er varianten van te gebruiken, en mensen vinden dat écht plezant. Het is eens iets anders, hé.”

Deze namen van verenigingen zal je niet snel vergeten: waarom deze groepen ‘De Orde van de Ezel’, WC ‘Vet te veel’ en (f)art heten
Guy Swinnen met zijn band tijdens het tikkeltje ‘meer’ van de vereniging op de kermis. Foto: Mag’et Ewa Miejer Zen

(mrra)

Corrigeer

MEER NIEUWS