Lastige familierelaties: van wie mag koning Albert gelukwensen ontvangen voor zijn verjaardag?

Lastige familierelaties: van wie mag koning Albert gelukwensen ontvangen voor zijn verjaardag?

Foto: Photo News

Koning Albert wordt vandaag 85. Hij zal dat in intieme kring vieren, in lijn met het teruggetrokken leven dat hij leidt sinds zijn troonsafstand in 2013. Van welke familieleden mag hij gelukwensen ontvangen? We brengen de familieverhoudingen in kaart.

Koningin Paola (81), zijn echtgenote

De eerste en hartelijkste felicitaties mag Albert verwachten van de vrouw met wie hij al ruim zestig jaar lief en leed deelt. Vandaag zal hij met koningin Paola ongetwijfeld stilstaan bij hun leven samen. Hoe ze stormachtig verliefd werden, de hevigste huwelijkscrisis overleefden en vandaag weer verliefde pubers zijn.

Tino (afgeleid van Albertino) heeft leren leven met haar temperament, Lita (Paolita) heeft hem zijn amoureuze verleden vergeven. “Ik heb haar aanwezigheid echt nodig”, zegt hij. “We zijn graag met zijn tweeën”, antwoordt zij bevestigend. Op zijn 85ste, maar eigenlijk al jarenlang, is Albert trouwens bezig met de dood. Zijn dood. “Ik zie het einde van mijn leven. Ik denk daar dikwijls aan”, vertelde hij na zijn troonsafstand. Het vooruitzicht dat Paola dan achterblijft, boezemt hem schrik in. “Ik zie niet graag dat mijn vrouw alleen zal blijven.”

Lastige familierelaties: van wie mag koning Albert gelukwensen ontvangen voor zijn verjaardag?
Albert en Filip. Foto: Photo News

Koning Filip (59), zijn oudste zoon

Koning Filip zal ongetwijfeld zijn gelukwensen overmaken. Maar de vader-zoonrelatie is vertroebeld. Het verhaal van een moeilijke jeugd met afwezige ouders, gemis van huiselijke warmte en gebrek aan rolmodellen, weet u wel.

Sinds de troonswisseling in de zomer van 2013 is de afstand tussen kasteel Belvédère en het kasteel van Laken weer vergroot. Dat ligt meer aan Albert dan aan Paola. Hij was kwaad op Filip, omdat die hem niet steunde in zijn smeekbede bij de regering om een hoger pensioen.

Ter herinnering: Albert vond zijn dotatie van 920.000 euro per jaar te laag en vroeg meer geld om zijn kasteel, auto’s en boot te onderhouden. Dat leverde hem felle kritiek op. De voormalige vorst had het gevoel dat de politiek, de media en de bevolking zich druk maakten over een bagatel.

Prinses Astrid (57), zijn enige – erkende – dochter

Ongetwijfeld zal prinses Astrid al vroeg een belletje doen met haar vader. Tenzij ze bij wijze van verrassing voor zijn deur staat – ze wonen op wandelafstand van elkaar op het kasteeldomein van Laken. Astrid is de enige van de drie (officiële) kinderen met wie Albert nog een goede band heeft. (Lees voort onder de foto.)

Lastige familierelaties: van wie mag koning Albert gelukwensen ontvangen voor zijn verjaardag?
Astrid en Albert. Foto: Photo News

Astrid is een vaderskind. Ze heeft haast dagelijks contact met Albert, die ze aanbidt, en ze gaan samen op vakantie. Zo reisde ze in september 2017 met haar ouders naar Italië, om daar de tachtigste verjaardag van Paola te vieren.

Astrid staat pal achter haar vader in de zaak-Delphine Boël, die de familie verscheurt. Laurent kiest partij voor zijn vermoedelijke halfzus. En koning Filip schippert ergens tussenin: hij zou het probleem graag van de baan hebben, om de zwarte bladzijde van de monarchie om te slaan.

Lastige familierelaties: van wie mag koning Albert gelukwensen ontvangen voor zijn verjaardag?
Laurent, naast Paola en Albert. Foto: Photo News

Prins Laurent (55), zijn jongste zoon

Prinses Claire en de drie kinderen (dochter Louise van 15 en de tweelingzonen Aymeric en Nicolas van 13) zullen zeker een verjaardagskaartje schrijven. Maar of echtgenoot/vader Laurent die zal ondertekenen, valt te bezien.

Geweten is dat zijn relatie met Albert catastrofaal is na verwensingen over en weer. Laurent legt de schuld voor zijn ontspoorde jeugd bij zijn afwezige vader. En Albert veroordeelt het recalcitrante gedrag van zijn jongste zoon – hij verbande hem tijdens zijn koningschap twee keer maandenlang uit het paleis. Op de vorige Koningsdag bleek nog maar eens hoe kil de relatie tussen Laurent en Albert is. Herinner de kille begroeting tussen beiden.

Vreemd genoeg komen Claire en haar kroost wel nog bij Albert en Paola over de vloer en gaan ze zelfs met hen mee op reis. Laurent blijft dan nukkig thuis achter.

LEES MEER. Familieverhouding pijnlijk duidelijk: prins Laurent gunt koning Albert geen blik bij aankomst Koningsdag

Delphine Boël (51), zijn vermoedelijke biologische dochter

In een ver verleden stuurde zij hem een verjaardagskaartje, en vice versa – de twee hadden tot 2001 contact, waarna hij het abrupt verbrak. In tussentijd is er veel gebeurd. Delphine Boël strijdt al jarenlang om de erkenning van koning Albert. (Lees voort onder de foto.)

Lastige familierelaties: van wie mag koning Albert gelukwensen ontvangen voor zijn verjaardag?
Delphine Boël. Foto: Photo News

Haar vermoedelijke biologische vader werkt tegen en heeft pas vorige week, onder forse druk van een dwangsom, beslist toch een DNA-staal af te leveren. De resultaten daarvan blijven vooralsnog geheim.

Delphine wil geen geld of de titel van prinses. Alleen zwart-op-wit op papier dat hij haar vader is. Of zij hoopt dat de band met hem hersteld wordt? Ze is niet naïef.

LEES OOK. Uitslag Alberts DNA-test snel gekend. Maar waarom moeten resultaten nog maanden geheim blijven? (+)

Corrigeer

MEER NIEUWS