Dit is een exclusief artikel voor jou.

Abonnee worden? Kies je leesformule

Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Cartamundi uit Turnhout versterkt zijn positie als wereldwijde nummer 1 in de productie van speelkaarten en spellen.  

Miljoenenovername voor Cartamundi

Cartamundi, ’s werelds grootste producent van speelkaarten en spellen, neemt de Amerikaanse speelkaartenspecialist The United States Playing Card Company (USPC) over van Newell Brands. Welk bedrag het familiebedrijf met hoofdzetel in Turnhout daarvoor neertelt, is niet bekend. Maar volgens The Wall Street Journal kan de overnameprijs oplopen tot boven de 200 miljoen dollar.

USPC is gespecialiseerd in de productie van luxekaarten en bekend van merken zoals Bicycle, Bee, Hoyle en Fournier. Het bedrijf is vooral actief in Noord-Amerika en Spanje. De Amerikaanse sectorgenoot van Cartamundi beschikt over productiefaciliteiten in de Amerikaanse stad Erlanger (Kentucky) en de Spaanse stad Vitoria (Álava). Bij het bedrijf werken meer dan 350 mensen. In 2018 genereerde USPC een netto-omzet van ongeveer 112 miljoen dollar.

Volgens Cartamundi is de overname een logische stap voorwaarts, “omdat USPC een sterke speler is in het groeiende segment van de cardistry, casino’s en speciale speelkaarten”. Het gecombineerde bedrijf zal meer dan 2.500 werknemers tellen en wereldwijd dertien productiefaciliteiten exploiteren. Verwacht wordt dat de transactie eind 2019 wordt afgerond. Het is meteen de eerste grote overname van Stefaan Merckx, die vorig jaar de overleden Chris Van Doorslaer opvolgde als CEO van Cartamundi.(krs)

Het beste van Enkel voor abonnees