Twaalfduizend mensen, onder wie Donald Trump, herdenken D-Day in Normandië

Twaalfduizend mensen, onder wie Donald Trump, herdenken D-Day in Normandië

De Britse premier Theresa May. Foto: REUTERS

D-Day vond vandaag exact 75 jaar geleden plaats. In totaal nemen meer dan 30.000 mensen deel aan verschillende ceremonies om de grootste invasie uit de wereldgeschiedenis te herdenken.

De Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Theresa May legden in Normandië de eerste steen van een nieuw Brits herdenkingsmonument. Op de stranden kwamen toen bij dageraad jonge mannen aan, van wie er veel nog nooit voet hadden gezet op Franse bodem, herinnerde Macron aan het begin van de bevrijding van Europa uit de handen van nazi-Duitsland.

Het herdenkingsmonument in Ver-sur-Mer zal de duizenden Britse soldaten eren, die het leven lieten in Normandië. “We danken onze vrijheid aan de veteranen”, zei Macron in het Engels. Het is ongelooflijk ontroerend op deze plek te zijn, sprak de afscheidnemende Britse premier May. “Hier in Normandië herinneren we ons voor altijd hun moed, hun engagement en hun vastberadenheid”, verwees ze naar de soldaten. “Het is onmogelijk te begrijpen welke moed die toen opgebracht hebben.” Na een minuut stilte legden Macron en May samen een krans neer. Het Franse en het Britse volkslied weerklonken, en er speelden doedelzakken.

In de Zuid-Engelse havenstad namen Macron, May en andere staats- en regeringsleiders zoals de Amerikaanse president Donald Trump, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Belgische premier Charles Michel woensdag al deel aan een ceremonie.

Trump en Macron naar militaire begraafplaats

President Trump bracht vervolgens ook een bezoek aan de Amerikaanse militaire begraafplaats in Colleville-sur-Mer, in de buurt van Bayeux. Zowel in als buiten de begraafplaats golden grote veiligheidsmaatregelen. De begraafplaats ligt naast Omaha Beach, ten noordwesten van Bayeux. Daar kwamen de Amerikaanse troepen in juni 1944 aan land. Trump noemde de Amerikaanse veteranen van D-Day “de fierheid” en “de roem van onze natie”. Hij stelde ook dat de band met de bondgenoten van de VS “onverwoestbaar” is.

Het is niet het eerste presidentiële bezoek aan de begraafplaats, waar 9.380 Amerikaanse soldaten begraven liggen: de eerste president die kwam, was Jimmy Carter in 1978. Daarna trokken onder meer ook Ronald Reagan en Barack Obama naar Normandië.

Emotionele Macron: “Amerika is nooit zo groot als wanneer het zich trouw toont aan de universele waarden van zijn stichtende vaders”

De Franse president Macron onderstreepte tijdens zijn speech de verbondenheid van zijn land met de Verenigde Staten: “Leve de vriendschap tussen onze beide naties.” Macron herinnerde in een emotionele toespraak aan de offers van tienduizenden soldaten, die op 6 juni 1944 in Normandië aan land gegaan waren. Daaruit is een erfenis van vrede voortgekomen, die bewaard moet blijven, luidde het.

“We zullen nooit ophouden te werken voor de alliantie van de vrije volkeren”, aldus Macron die verwees naar het ontstaan na de Tweede Wereldoorlog van internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, de NAVO en de Europese Unie. Het zijn net die instellingen die president Trump, een koele minnaar van het multilateralisme, regelmatig op de korrel neemt.

Volgens Macron tonen de Verenigde Staten zich “het grootst als ze vechten voor de vrijheid van anderen.” Of nog: “Amerika is nooit zo groot als wanneer het zich trouw toont aan de universele waarden van zijn stichtende vaders.” Macron eerde vijf Amerikaanse veteranen met de Orde van het Erelegioen, de hoogste en belangrijkste Franse militaire onderscheiding.

30.000 deelnemers

D-Day luidde het begin in van de bevrijding van Europa vanuit het westen uit de handen van nazi-Duitsland, en het begin van de zegetocht van een democratische beweging overal ter wereld. Het staat echter ook symbool voor onmenselijk bloedvergieten en tienduizenden doden en gewonden. Vanuit Portsmouth was een groot deel van de strijdkrachten via het Kanaal vertrokken richting Normandië.

Woensdag was er zo al een internationale ceremonie in het Britse Portsmouth, waar verschillende staats- en regeringshoofden aanwezig waren. Ook premier Charles Michel was er, net als Trump en zijn echtgenote Melania. Naar verwachting zullen 12.000 mensen de herdenkingen in Normandië bijwonen. In totaal nemen meer dan 30.000 mensen deel aan de verschillende ceremonies om de landing te herdenken.

Corrigeer

MEER NIEUWS