Zangstonde en koorddansers openen Gentse Feesten

© DVH

Het startschot van de 176ste editie van de Gentse Feesten wordt gegeven door … alle Gentenaars. Op vrijdag 19 juli mag iedereen vanaf 19 uur meezingen met het Gentse koor Allez, Chantez! aan de Reep. Het water wordt ingepalmd door koorddansers.

Bart Moerman en Tuly Salumu

De draak van het Belfort zal geen vuur spuwen deze Gentse Feesten, maar de stad heeft toch voor een spectaculaire openingsact gezorgd waarbij de “ooh’s en aah’s niet uit de lucht zullen zijn: er komt een grootschalige zangstonde aan de Reep op de openingsavond om 19 uur onder de naam “Allez, Chantez!” , begeleid door een orkest van 50 man. Dat werd gisteren bekendgemaakt in het Gentse stadhuis. Boven de hoofden van het publiek zijn tegelijk de koorddansers van het Mechelse Lyupanov aan het werk. Die gaan door tot zonsondergang.

De zoektocht naar een nieuw startschot voor de Feesten verloopt al enkele jaren moeizaam sinds de traditionele Gentse Feestenparade in 2015 werd afgeschaft. Trefpunt mocht als openingsact een kleine stoet organiseren, er was een editie met de Langste Fanfare en een vuurshow, maar die werd lauw onthaald. Vorig jaar waren er de bliksemschieters en de vuurspuwende draak op het belfort, een groot succes.

Maar de draak wordt dit jaar dus vervangen door een zangstonde en koorddansers aan de Reep: een opvallende nieuwe locatie deze Gentse Feesten. “Het is niet de bedoeling daar een vast deel van de Feestenzone van te maken”, beklemtoont schepen van Feestelijkheden Annelies Storms (SP.A). “Dat zou trouwens moeilijk zijn, want volgend jaar ligt het Maaseikplein open voor werken.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs