Familie geredde berberaapjes vindt onderdak in Planckendael

Familie geredde berberaapjes vindt onderdak in Planckendael

Archiefbeeld Foto: Foto Kurt

Een familie van zeven berberapen, in 2017 gered uit een illegaal Pools kweekcentrum, heeft zijn intrek genomen in een nieuw verblijf in Planckendael. Na de redding kwamen de aapjes terecht bij Stichting AAP en daarna bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Uiteindelijk kwamen deze bedreigde dieren in nood in Planckendael terecht. Berberapen leven in het Atlasgebergte in Marokko en Algerije, en er zijn nog maar goed 10.000 dieren over.

De laatste 30 jaar is hun aantal met 65 procent afgenomen. Hun leefgebied wordt voor de landbouw ingepalmd, en dieren worden, ook in Europa dus, illegaal verhandeld om als huisdier dienst te doen. En op toeristische plaatsen worden ze gebruikt om mee op de foto te gaan.

De zeven dieren waren in Polen “onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest en gekweekt, om dan hun nakweek door te verkopen”, zegt Matthias Papies, curator zoogdieren bij Planckendael.

De groep die nu in Planckendael zit, telt drie mannen en vier vrouwen, en allemaal hebben ze een berbernaam. Ze krijgen een plaats in een nieuw buitenverblijf dat zowat 2.500 vierkante meter groot is en verschillende klimbomen en een waterpartij heeft.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees