La Douce France in Zeveren

FOTO. Zeveren onder de Eiffeltoren

Het feestcomité Nie GeZeVerd!, dat in 2016 de jaarlijkse kermis Zeveren Slunse van de ondergang redde, schakelt dit jaar in overdrive. Zij trokken aan café De Reisduif eerst de Eiffeltoren op als herkenningspunt. Daarna hebben voorzitter Ive Steyaert en zijn ‘bande’ hun ‘alpin’ opgezet en na een beet in hun stokbrood en een slok Franse wijn zijn zij helemaal ‘prêt à fêter’, twee weekends lang.

Eerste weekend

Zeveren Slunse opent op vrijdagnamiddag met een optocht door het dorp om 18.30 u. Met welke vervoermiddelen de optocht gebeurt zal pas vrijdag te zien zijn. Nieuw is dat er om veiligheidsredenen geen snoep meer geworpen wordt. Die wordt uitgedeeld bij de start op het kerkplein en op de stopplaats in de Blekerij. Ondertussen is er tussen 17.30 u en 19.30 u een duivenvlucht in café Sportwereld, gevolgd door golfbiljart en vanaf 20 u een dartstornooi in café De Reisduif.

Op zaterdagnamiddag is er om 14 u het Kidsfestival in het plaatselijke schooltje. Om 16 u start de . Elcoweb Run, de traditionele kermisloop die nu een naam heeft gekregen, want zaakvoerders Joost Dhaenens en Inge Van Hyfte zetten hun schouders onder de loopwedstrijd. Iedere deelnemer ontvangt een prijs. ’s Avonds kan je gaan kaarten in De Reisduif of genieten van de optredens van de Skoelband en van Skinny Lane op het kerkplein. De Skoelbend is een verzameling van muzikale mama’s en papa’s en zelfs één meester van ’t Schooltje. Ze brengen rockcovers. Skinny Lane is een vrij nieuwe coverband uit de streek. De zeskoppige band is gevormd rond de Eikoningin 2018 Yasmine Benzaza. Het feestcomité probeert telkens een groep op het podium te krijgen waarin een of meerdere leden affiniteit hebben met Zeveren. Deze keer is dit gitarist Frank Colpaert alias Mini, goed bekend in Zeveren. Zo supportert hij vaak voor de eerste ploeg van Zeveren Sportief. Hij is oorspronkelijk van de wijk Schave, die aan Zeveren grenst. Toegang €3.

De zondag wordt afgetrapt met een petanquetornooi, dat in goede banen wordt geleid door Petanque club De Leiehoek uit Machelen. Van 13 uur wijden 3 spelers, waaronder de voorzitter, de mensen in in het petanquespelen. Het wordt geen saaie uitleg en tornooi want de spelers zullen spel en uitleg met de nodige kwinkslag voorzien. Om 14 u begint ‘Le bon marché’ in het eerste stuk van de Leeuwstraat, tussen het kruispunt met de Vinktstraat tot het kruispunt met de Sint-Amandusstraat. Het is een marktje met een tiental standhouders uit Zeveren en omstreken. Enkel de imker komt uit het verre Geraardsbergen.

Om 16 u brengt Plicae Vocalis, een koor van KADE Podiumkunsten, anderhalf uur Franse chansons in de tent op het kerkplein. Van de meezingers worden de teksten uitgedeeld worden, zodat er uit volle borst kan meegezongen worden. De muziek gaat ’s avonds om 20 u door met The Ric-Will’s in café Sportwereld. Zij treden sinds 2016 opnieuw op, nadat ze dertig jaar geleden gesplit waren. Ze brengen vooral muziek van de jaren ’60 en ’70. De toegang is gratis.

Op maandag kan je, na het inkorven van de duiven in café Sportwereld en de vinkenzetting in de tent, naar de plechtige dienst in de kerk om 9.30 u. Het kermisrestaurant ten voordele van VBS Zeveren gaat open om 11.30 u in de refter van VIBLO. Daarna is er een jukeboxnamiddag in café Sportwsereld en vanaf 15 u gratis volksspelen voor jong en oud op het kerkplein.

Het eerste kermisweekend wordt afgesloten om 19 u met Soirée finale. De Zorgenbrekers begleiden in Café De Reisduif de kaas- en wijnavond. Zij dansen in toepasselijke kledij op diverse Franse chansons. Inschrijven hiervoor is noodzakelijk via 0478/522.497 of cindy.vanden.heede@skynet.be. In café Sportwereld is er om 20 u nog een kermiskaarting bieden.

Tweede weekend

Het tweede weekend van Zeveren Slunse begint op zaterdagmorgen 16 juni al vroeg, om 7 u, met de Rommelmarkt van Dartsclub d’Ukkers, waarvoor je kan inschrijven in café De Reisfuif. ’s Avonds, om 19 u, is er de traditionele ringbolling in de Sint-Amandusstraat, waarvoor je kan inschrijven in café Sportwereld. De zaterdag wordt afgesloten met een gratis Afterparty met Kurt Lotigiers, broer Helmut Lotti, in café Sportwereld.

Op zondagnamiddag covert Rebecca Saelens crooners in Zaal Te Lande. Je betaalt hiervoor €3, maar voor gepensioneerden is het gratis.

Het tweede kermisweekend wordt afgesloten op maandagnamiddag om 14 u met een Koffietafel  van de Bond Gepensioneerden Sint-Amandus Zeveren in zaal Te Lande.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio