Hilde Crevits past regelgeving aan na uitspraak van bevoegde commissie

Betogen voor klimaat als schooluitstap? Verplichten mag niet

Betogen voor klimaat als schooluitstap? Verplichten mag niet

Na de zomervakantie komen er opnieuw klimaatacties. Foto: Kristof Vadino

Scholen mogen van de klimaatmarsen wel een schooluitstap maken, maar hun leerlingen tot deelname verplichten is een brug te ver. Dat oordeelt de bevoegde commissie van het departement onderwijs. Minister Hilde Crevits (CD&V) laat de regelgeving aanpassen. “Jammer”, vindt Anuna De Wever. “Zelfs voor leerlingen die er niet achter staan, is meestappen zinvol en leerrijk.”

Het kot was te klein, toen midden maart bekendraakte dat sommige scholen hun leerlingen verplichtten om mee te stappen met de wereldwijde klimaatmars. Te politiek getint, vonden sommige ouders. Ook meerderheidspartijen N-VA en Open VLD spaarden hun kritiek niet. Om de heisa de kop in te drukken, vroeg Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) klaarheid van de bevoegde commissie zorgvuldig bestuur.

Het advies van die commissie is nu klaar. De conclusie? Klimaatmarsen zijn geen politieke activiteit, omdat ze niet zijn georganiseerd door politici of hun partijen. De commissie ziet er dan ook geen graten in dat scholen er een schooluitstap van maken, als die aansluit bij de lessen op de school. Bijvoorbeeld in het kader van de eindtermen rond de klimaatopwarming. Daar hoort wel een dikke ‘maar’ bij: “Gelet op het maatschappelijke debat omtrent de klimaatmanifestaties, acht de commissie het niet gepast dat leerlingen door de school tot deelname worden verplicht. Voor leerlingen die niet deelnemen moet een volwaardig alternatief worden voorzien.”

Betogen voor klimaat als schooluitstap? Verplichten mag niet
Anuna De Wever Foto: Jimmy Kets

Nochtans zagen de onderwijskoepels geen graten in een verplichting. “Volgens de toenmalige regels was dat ook geen probleem”, zegt de woordvoerder van het katholiek onderwijs. Hetzelfde geluid bij het Gemeenschapsonderwijs. “We hebben onze scholen wel gevraagd om leerlingen niet te verplichten gezien de gevoeligheid van het thema. Niet alle scholen zijn daar op ingegaan. We zijn blij dat er nu duidelijkheid is.” Ook het katholiek onderwijs adviseerde zijn scholen midden maart om een vervangend programma te voorzien.

Nog acties gepland

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) laat nu de regelgeving aanpassen zodat voor alle scholen duidelijk is hoe ze moeten omgaan met de klimaatmarsen. Geen overbodige luxe, want ook na de zomervakantie zullen er acties plaatsvinden van Youth for Climate. “Vanaf september zullen we er weer staan”, zegt medebezielster Anuna De Wever. “Op welke manier en hoe vaak: dat zijn we nog aan het plannen. Het zal in ieder geval burgerlijk ongehoorzaam zijn.”

Dat scholen hun leerlingen niet kunnen verplichten om deel te nemen aan een klimaatmars vindt ze jammer. “Uiteraard is het beter dat jongeren het uit zichzelf doen, omdat ze de urgentie van het probleem inzien”, zegt ze. “Maar ook leerlingen die niet achter de boodschap van de klimaatmarsen staan, kunnen er iets bijleren. Over kritisch nadenken, of burgerlijke ongehoorzaamheid. Ook voor hen kan het dus heel zinvol en leerrijk zijn.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees